Linkovi

'Havana sindrom' prijavljen u američkoj ambasadi u Kolumbiji


German police said on Friday they are investigating several cases of so-called Havana syndrome at the U.S. Embassy in Berlin

Američki zvaničnici istražuju moguće slučajeve “Havana sindroma” u Kolumbiji, nekoliko dana prije posjete državnog sekretara, prenose američki mediji.

Osoblje američke ambasade u Bogoti možda je pogođeno misterioznom bolešću koja izaziva bolan zvuk u ušima, umor i vrtoglavicu, prenosi BBC.

Slučaj je prvi put prijavljen na Kubi 2016. godine, a američke diplomate širom svijeta su od tada su prijavile slučajeve tog sindroma.

Njegovo porijeklo nije poznato, a neki nagađaju da je to vrsta oružja.

U utorak je Wall Street Journal prvi put izvijestio da su emailovi koje je poslao američki ambasador u Kolumbiji Philip Goldberg potvrdili brojne "neobjašnjive zdravstvene incidente" ili UHI - termin koji američka vlada koristi za “Havana sindrom” - od sredine septembra.

Kolumbijski predsjednik Ivan Dukue rekao je za New York Times da zemlja istražuje te izvještaje. On je dodao da istragu vode SAD.

Amerikanci koji su pogođeni “Havana sindromom” opisali su intenzivan i bolan zvuk u ušima. Neki od procjenjenih 200 pogođenih mjesecima su patili od vrtoglavice i umora.

Prema Timesu, više od polovine pogođenih bili su zaposleni u CIA.

U petak su se u američkoj ambasadi u Berlinu pojavili izvještaji o “Havana sindromu”. Predsjednik SAD Joe Biden izdao je saopštenje u kojem se obećava da će otkriti "uzrok i ko je odgovoran".

Došlo je to nekoliko sati nakon što je potpisao novi zakon koji daje ovlasti čelnicima CIA i State Departmenta da daju novčanu nadoknadu zaposlenima u američkoj vladi koji su oštećeni sindromom.

Zvaničnik State Departmenta odbio je u utorak da potvrdi izvještaje za BBC News.

U saopštenju, zvaničnik je naveo da se izvještaji intenzivno istražuju gdje god da su prijavljeni i da "aktivno rade na identifikaciji uzroka ovih incidenata, kao i da li se oni mogu pripisati stranom činiocu".

Vijest dolazi uoči planiranog putovanja američkog državnog sekretara Antony Blinkena u Bogotu sljedeće nedelje.

U avgustu je potpredsjednica Kamala Harris odložila putovanje u Vijetnam nakon što su dva američka zvaničnika evakuisana iz zemlje pošto im je pozlilo.

XS
SM
MD
LG