Linkovi

Austrija istražuje pojavu "Havana sindroma" među američkim diplomatama u Beču


Arhiv - Austrijski policajac ispred američke ambasade u Beču
Arhiv - Austrijski policajac ispred američke ambasade u Beču

Austrija sarađuje sa američkim vlastima da istraži slučajeve pojave tajanstvene bolesti nazvana "Havana sindrom" koja se, kako se sumnja, pojavila među američkim diplomatama u Beču, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije u subotu.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u junu da SAD sprovode veliku istragu o tome ko i šta je izazvalo pojavu za koju sumnjaju da su "usmjereni" napadi radio frekvencijama na američke diplomate, koji dovode do različitih neuroloških oboljenja, a prvi put su se dogodili u kubanskoj prijestolnici Havani 2016.

Magazin New Yorker u petak je objavio da je, od kako je predsjednik Joe Biden stupio na položaj u januaru, oko 20 američkih obavještajnih zvaničnika, diplomata i drugih zvaničnika u Beču prijavilo simptome slične "sindromu Havana", zbog čega je ta prijestonlica drugo najveće žarište poslije Havane.

"Ove izvještaje shvatamo veoma ozbiljno i u skladu sa svojom ulogom države - domaćina sarađujemo sa američkim vlastima da zajednički utvrdimo šta je dovelo do ove pojave", navelo je austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova u kratkom saopštenju. "Bezbjednost diplomata i njihovih porodica u Beču je od najvećeg značaja za nas."

Portparol Državnog sekretarijata izjavio je da SAD "intenzivno istražuju" prijavljene slučajeve među osobljem američke ambasade u Beču.

Nekada centar hladnoratovskih zavjera i operacija, Beč je sada domaćin nekoliko agnecija UN-a i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, što znači da veće zemlje poput SAD i Rusije često imaju po troje ambasadora i veliko diplomatsko prisustvo u Austriji.

Zbog toga je Beč odavno važan centar diplomatskih aktivnosti ali i špijunaže, budući da mnogi špijuni operišu pod plaštom diplomatije.

Prema Ministarstvu spoljnih poslova Austrije, u Beču trenutno radi 158 američkih diplomata.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG