Linkovi

WSJ: Agent CIA evakuisan iz Srbije zbog "Havana sindroma"


Logo Centralne obavještajne agencije (CIA)
Logo Centralne obavještajne agencije (CIA)

"Havana sindrom" dobio je ime po simptomima koje su iskusile američke diplomate na Kubi, a za koje je vlada SAD kasnije utvrdila da su uzrokovani "usmjerenom" radio frekvencijom. Diplomate su se žalile na mučninu, vrtoglavicu, glavobolju, a neki su čak i gubili sluh.

Američki Wall Street Journal (WSJ) objavio je da je Centralna obavještajna agencija CIA evakuisala svog agenta iz Srbije zbog tzv. "Havana sindroma", odnosno neuroloških oštećenja koja su pretrpjeli i drugi zaposleni u američkoj administraciji dok su službovali u inostranstvu.

Poslije Kube, slični simptomi zabilježeni su i u drugim zemljama.

Vol strit džurnal piše da incident koji se desio agentu CIA u Srbiji nije prijavljen ranije, ali se u tekstu ne navodi više detalja, osim da su i CIA i State Department odbili da komentarišu.

Iz srpskih nadležnih službi takođe nema komentara na ove navode.

Vol strit džurnal piše da je "Havana sindrom", osim u Srbiji, zabilježen u Indiji, Vijetnamu, Austriji, a zbog učestalog pojavljivanja, mnogi agenti ne žele da preuzmu dužnost van SAD.

Navodi se da je i potpredsjednica SAD Kamala Harris privremeno odložila put u Vijetnam nakon što je njen kabinet obavijestio State Department o potencijalnoj opasnosti od "Havana sindroma".

Prema podacima administracije, do sada je "Havana sindrom" registrovan kod oko 200 vladinih službenika.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG