Linkovi

WSJ: Agent CIA evakuisan iz Srbije zbog "Havana sindroma"


Logo Centralne obavještajne agencije (CIA)

"Havana sindrom" dobio je ime po simptomima koje su iskusile američke diplomate na Kubi, a za koje je vlada SAD kasnije utvrdila da su uzrokovani "usmjerenom" radio frekvencijom. Diplomate su se žalile na mučninu, vrtoglavicu, glavobolju, a neki su čak i gubili sluh.

Američki Wall Street Journal (WSJ) objavio je da je Centralna obavještajna agencija CIA evakuisala svog agenta iz Srbije zbog tzv. "Havana sindroma", odnosno neuroloških oštećenja koja su pretrpjeli i drugi zaposleni u američkoj administraciji dok su službovali u inostranstvu.

Poslije Kube, slični simptomi zabilježeni su i u drugim zemljama.

Vol strit džurnal piše da incident koji se desio agentu CIA u Srbiji nije prijavljen ranije, ali se u tekstu ne navodi više detalja, osim da su i CIA i State Department odbili da komentarišu.

Iz srpskih nadležnih službi takođe nema komentara na ove navode.

Vol strit džurnal piše da je "Havana sindrom", osim u Srbiji, zabilježen u Indiji, Vijetnamu, Austriji, a zbog učestalog pojavljivanja, mnogi agenti ne žele da preuzmu dužnost van SAD.

Navodi se da je i potpredsjednica SAD Kamala Harris privremeno odložila put u Vijetnam nakon što je njen kabinet obavijestio State Department o potencijalnoj opasnosti od "Havana sindroma".

Prema podacima administracije, do sada je "Havana sindrom" registrovan kod oko 200 vladinih službenika.

XS
SM
MD
LG