Linkovi

Policija istražuje "Havana sindrom" u američkoj ambasadi u Berlinu


Zastava na američkoj ambasadi u Berlinu
Zastava na američkoj ambasadi u Berlinu

Njemačka policija pokrenula je istragu u Ambasadi SAD u Berlinu o nekoliko slučajeva misterioznog "sindroma iz Havane", za koji se vjeruje da je uticao na oko 200 američkih zvaničnika i članova njihovih porodica širom svijeta, prenosi Reuters.

Sindrom je kombinacija problema koji uključuju migrene, mučninu, gubitak pamćenja i vrtoglavicu i u pažnju javnosti došao je 2016. godine, kada se na ove simptome požalilo više desetina diplomata u Ambasadi SAD u Havani.

Kao odgovor na izvještaj Der Spiegela, berlinska policija je saopštila da je od augusta istraživala "navodni napad zvučnim oružjem na zaposlene u američkoj ambasadi", ali je odbila da pruži dodatne informacije.

Iz ambasade nije bilo komentara.

U julu je Austrija saopštila da sa američkim vlastima radi na otkrivanju sumnjivih slučajeva među diplomatama SAD u Beču.

Direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns rekao je u julu da je stotinjak agenata i članova njihovih porodica među 200 i više zvaničnika koji su prijavili da pate od "sindroma iz Havane".

Burns je istakao da je panel američke Nacionalne akademije nauka u decembru otkrio da je upotreba snopa "usmjerene energije" vjerovatan uzrok.

Rekao je da postoji "vrlo velika mogućnost" da su simptomi namjerno uzrokovani i da bi Rusija mogla biti odgovorna. Moskva je negirala umiješanost.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG