Linkovi

Republikanci podijeljeni po pitanju da li će Trump biti diktator


Donald Tramp
Donald Tramp

Kao dio kampanje za drugi mandat na mjestu predsjednika SAD, Donald Trump i njegovi saveznici kažu da bi bivši predsjednik, ako pobijedi, koristio federalne pravosudne organe da kazni političke neprijatelje i preoblikuje vladu kako bi sprovodila njegovu politiku.

Dok su demokrate ujedinjene u zabrinutosti oko drugog Trumpovog mandata, upozoravajući da bi to bilo ravno diktaturi, reakcija republikanaca je oštro podijeljena. Neki u Republikanskoj stranci su glasni oko toga, dok drugi umanjuju Trumpovu retoriku, smatrajući da je ta bojazan prenapumpana.

Ključna razlika je u tome što većina republikanaca koji izražavaju zabrinutost zbog Trumpovih autoritarnih tendencija ili više nisu na funkciji ili su najavili da se povlače, što znači da otpor prema ambicijama bivšeg predsjednika možda neće biti preovlađujuće mišljenje kod republikanaca.

Osveta i odmazda

Trump je obećao svojim pristalicama da će ih osvetiti ako ponovo uđe u Bijelu kuću, a koristio je rječnik koji podsjeća na najgori evropski fašizam 1930-ih i 1940-ih, nazivajući svoje političke protivnike štetočinama i upozoravajući da imigranti truju krv Sjedinjenih Država.

Trump je takođe zainteresovan za prekvalifikaciju širokog sloja federalne radne snage, desetina hiljada karijernih državnih službenika koje bi mogao da otpusti po želji. Koalicija konzervativnih istraživačkih centara, na čelu sa Heritage fondacijom, trenutno vrši provjeru hiljade Trumpovih pristalica koji su zainteresovani da rade u drugoj Trumpovoj administraciji i od kojih se može očekivati da vjerno izvršavaju njegove želje.

Trump je takođe obećao da će preduzeti konkretne korake, uključujući istragu predsjednika Joea Bidena i njegove porodice preko specijalnog tužioca, i predložio je da medije koji kritikuju njega treba ućutkati.

Trumpove najbliže pristalice ponovile su njegove prijetnje. U intervjuu sa bivšim Trumpovim savjetnikom u Bijeloj kući Steveom Bannonom, bivši zvaničnik Sekretarijata odbrane u Trumpovoj administraciji Kash Patel rekao je da će u drugom Trumpovom mandatu pronaći zavjerenike, ne samo u vladi, već i u medijima.

"Da, mi ćemo krenuti na ljude u medijima koji su lagali američke građane, koji su pomogli Joeu Bidenu da namješta predsjedničke izbore, dolazimo po vas. Bilo da je to krivično ili prekršajno, to ćemo ustanoviti."

"Ovo nije prazna priča, apsolutno smo mrtvi ozbiljni", dodao je Bannon.

Diktator na jedan dan?

U intervjuu Fox Newsu sa Seanom Hannityjem, Trump je dobio priliku da otkloni strah da će se ponašati kao diktator ako bude ponovo izabran.

"Da budemo jasni, imate li na bilo koji način ikakve planove ako budete ponovo izabrani za predsjednika, da zloupotrijebite vlast, da prekršite zakon, da upotrijebite vladu da biste krivično gonili ljude?" upitao je Hannity.

"Mislite kao što oni sada rade?", rekao je Trump i nije odgovorio na pitanje.

Nekoliko minuta kasnije, Hannity je ponovo pokušao: "Ni pod kojim okolnostima, večeras obećavate Americi, da nikada nećete zloupotrijebiti moć kao osvetu prema bilo bilo kome?"

"Volimo ovog tipa. On kaže: 'Nećeš valjda biti diktator?' Rekao sam, ne, ne, ne. Osim prvog dana. Zatvaramo granicu, i bušimo, bušimo, bušimo. Poslije toga, ja nisam diktator. U redu?", odgovorio je Trump.

Trumpova kampanja nije odgovorila na zahtjev u kojem se traži pojašnjenje njegovog odgovora.

Neki republikanci ipak upozoravaju

U predsjedničkoj debati republikanaca u srijedu, bivši guverner New Jerseyja Chris Christie dao je strašnu sliku o tome kako misli da bi izgledao još jedan Trumpov mandat.

"To je ljut, ogorčen čovjek koji sada želi da se vrati kao predsjednik jer želi da se osveti svakome ko se nije slagao sa njim, svakome ko je pokušao da ga pozove na odgovornost za sopstvena zlodjela, i svaka politika o kojoj on govori je o sprovođenju plana odmazde“, rekao je on.

"Da li mislim da se šalio kada je rekao da je diktator? Sve što treba da uradite je da pogledate unazad, i zato mu neuspjeli pokušaji da govorite protiv njega, pravdanje njega, pretvaranje da je na neki način žrtva, sve mu to daje moć. Da pojasnim, njegovo ponašanje je neprihvatljivo. On je nepodoban. I pazite dobro šta će biti ako ikada dobije još jedan mandat", naveo je Christie.

Trump je odbio da učestvuje u bilo kojoj od primarnih debata. Ostalih troje republikanaca, bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, guverner Floride Ron DeSantis i biznismen Vivek Ramaswamy, izbjegli su bilo kakvu oštru kritiku bivšeg predsjednika, koji i dalje vodi u anketama.

Ulazak u diktaturu

Christievu zabrinutost ponovili su i drugi republikanci, kao što su senator iz Utaha i predsjednički kandidat iz 2012. Mitt Romney, koji je ove nedjelje za Washington Post rekao da izgleda da Trumpova baza želi da se ponaša da je autoritaran.

"Njegova baza voli autoritarnu crtu. Mislim da im se dopada ideja da on može da koristi vojsku u unutrašnjim prilikama, i da će tražiti osvetu i odmazdu. Zato on to govori i na korak je do republikanske nominacije", rekao je Romney. U septembru je Romney najavio da se neće kandidovati za ponovni izbor sljedeće godine.

Bivša članica Predstavničkog doma iz Wyominga Liz Cheney, koja je bila glasna Trumpova kritičarka i bila je u komisiji donjeg doma Kongresa koja je istraživala napad na američki Capitol 6. januara 2021, rekla je za CBS News da nema sumnje u to na šta bi drugi Trumpov mandat ličio.

"Jedna od stvari koje vidimo da se dešava sada je neka vrsta ulaska u diktaturu u Sjedinjenim Državama", rekla je ona.

"Neozbiljna prijetnja"

Aktuelni republikanski zvaničnici koji podržavaju bivšeg predsjednika često umanjuju njegove navode da će koristiti vlast da kazni svoje kritičare.

Tokom debate DeSantis je odbacio mogućnost da bi se Trump ponašao kao diktator tokom drugog mandata.

"Vidite, mediji prave veliku buku o tome šta je rekao. Samo bih podsjetio ljude da on nije bio takav na vlasti", rekao je DeSantis.

Senator Lindsay Graham je javno rekao da vjeruje da su Trumpovi komentari Hennityju trebalo da budu zabavni. U intervjuu za CNN, Graham je osporio tvrdnje Liz Cheney o tome kako će se Trump ponašati, jer smatra da to proističe iz njenog ličnog animoziteta prema bivšem predsjedniku.

"Mislim da bi nastavak Bidenovog predsjedavanja bio katastrofa za mir i prosperitet u zemlji i inostranstvu. Naša granica ne radi. Jedina osoba koja će zaista popraviti pokvarenu granicu je Donald Trump. Kada je on bio predsjednik, ništa od ovoga se nije dešavalo u Ukrajini. Hamas i sve te druge terorističke grupe su se plašile Trumpa", rekao je Graham.

Upitan da prokomentariše Trumpovu izjavu da će biti diktator na jedan dan, republikanski senator Thom Tillis je rekao: "Rekao je da će uraditi dvije stvari: zatvoriće granicu i bušiti. Svako bi mogao da kaže da je to zloupotreba moći. Ja mislim da je to pravedna upotrebu moći, a predsjednik Biden nije uspio u tome."

Autokrate se uvijek same pokažu

Ruth Ben-Ghiat, profesorica na Univerzitetu u New Yorku i autorica knjige o diktatorima, upozorila je na opasnost odbacivanja Trumpove retorike kao neozbiljne ili lakomislene.

"Sve što Donald Trump kaže treba shvatiti ozbiljno. Autokrate vam uvijek govore ko su i šta će da urade. U ovom slučaju, Trump jasno govori da ima namjeru da bude diktator, što nije iznenađujuće s obzirom na njegovo podsticanje na državni udar da bi ostao na vlasti nezakonito i s obzirom na njegovo otvoreno dodvoravanje drugima iz njegovog plemena, kao što su ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping", navela je u pisanom odgovoru Glasu Amerike.

Kurt Braddock, docent komunikacije na Američkom univerzitetu koji proučava vezu između političkog rječnika i nasilja, rekao je da umanjivanje Trumpove retorike omogućava da se većina onoga što bivši predsjednik kaže normalizuje u široj javnosti.

"Govore da se samo šali već sedam godina. Da li se samo šali ili ne, meni je nebitno. Kada postoje ljudi koji se nekome dive kao što se neki pojedinci dive Trumpu, normalizacija ove vrste rječnika promoviše pozitivne stavove o onome o čemu priča. Dakle, ako se šali o tome da je diktator, ili se šali o navodnom nasilju protiv političkih neprijatelja, što više to radi, to više postaje dio našeg normalnog rječnika", rekao je Braddock za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG