Linkovi

Demokrate nemaju rezervni plan za Bidena 2024, uprkos njegovim godinama


Joe Biden
Joe Biden

Demokratska stranka nema plan B ako bi predsjednik SAD Joe Biden iz bilo kojeg razloga odlučio da zaustavi svoju kampanju za reizbor 2024. godine, a iznenadna potreba da ga zamijene drugim kandidatom izazvala bi komplikovanu i ružnu unutarstranačku bitku.

Uprkos slabim anketama i pitanjima o njegovim godinama, koja dolaze i od nekih demokrata, Biden se drži svog plana da se kandiduje za drugi mandat, nakon što je u aprilu objavio da će se ponovo kandidovati i time otvorio sebi put bez ozbiljnih izazivača unutar stranke.

Čak i kada bi sada u izbore uskočilo više demokratskih kandidata, put naprijed bi bio nejasan jer su rokovi za ulazak na primarne izbore u ključnim državama kao što su Nevada, Južna Karolina i Georgia već prošli.

Bidenovi lojalisti, pozivajući se na njegov dosadašnji rad, tvrde da stranci nije potreban rezervni plan da porazi vjerovatnog republikanskog kandidata Donalda Trumpa, kojeg je Biden pobijedio na izborima 2020. godine.

Među mogućim scenarijima da predsjednik (81) ipak odustane, jedna od opcija je da demokrate u avgustu sljedeće godine izaberu drugog kandidata na svojoj konvenciji, ili čak i kasnije, u skladu sa stranačkim pravilima.

Reuters je razgovarao sa brojnim sadašnjim i bivšim zvaničnicima koji, iako jasno žele da Biden uspije, priznaju da bi se stranka mogla suočiti sa problemima ako najstariji predsjednik u američkoj historiji bude imao neki zdravstveni problem, ili se iz drugih razloga povuče iz takmičenja za Bijelu kuću.

Bidenova potpredsjednica, Kamala Hsrris, koja ima vlastitih problema s popularnošću, ne bi ga automatski zamijenila kao glavnog kandidata ako se povuče. Ona bi imala koristi od infrastrukture njihove zajedničke kampanje ako bi se kandidovala za predsjedničku poziciju u njegovom odsustvu, ali bi se i druge demokrate vjerovatno uključile u utrku.

"Ne postoji plan B. Ako se on iznenada ne bi kandidovao, kandidovali bi se svi koje poznajete. Potpredsjednica nikoga ne plaši", rekao je visoki demokrat za Reuters.

Ako bi Biden odustao dok su demokratski predizbori u toku, drugi kandidati bi se mogli pridružiti utrci, ovisno o zahtjevima za prijavu koje imaju savezne države.

Obično su potrebni mjeseci da se uspostavi predsjednička kampanja i prikupi novac za izbornu trku, a rokovi za ulazak na glasanje u nekim od država, uključujući Kaliforniju, Illinois i Michigan, približavaju se u narednim sedmicama.

Demokratski zvaničnici su ujedinjeni iza predsjednika, uprkos određenoj strepnji, kažu, jer bi se u protivnom druga poznata imena već uključila u trku.

"Joe Biden će biti demokratski kandidat i on će pobijediti bilo kojeg MAGA ekstremistu kojeg republikanci predlože", rekao je portparol Bidenove kampanje Daniel Wessel, u kontekstu slogana bivšeg predsjednika Trumpa "Učinimo Ameriku ponovo velikom" (Make America Great Again – MAGA).

Trump (77), koji je favorit za republikansku nominaciju, takođe se suočava sa zabrinutošću zbog svojih godina i niza optužnica, uključujući i optužbe zbog pogrešnog rukovanja povjerljivim dokumentima i miješanja u izbore 2020. godine, koje je izgubio od Bidena. On poriče da je kriv.

Više kandidata izaziva Trumpa u republikanskoj primarnoj utrci, dajući stranci potencijalne alternative u malo vjerovatnom slučaju da Trump odustane.

Dobro za zemlju?

Na žalost Bijele kuće, Bidenova starost postala je odlučujući element kampanje 2024.

Dsvid Axelrod, glavni savjetnik Bijele kuće za vrijeme predsjednikovanja Baracka Obame, rekao je da Biden treba da odluči da li je pametno da se ponovo kandiduje, nakon što su novembarske ankete pokazale da zaostaje u ključnim državama u odnosu na Trumpa.

"Ako nastavi kandidaturu, on će biti kandidat Demokratske stranke. Ono što treba da odluči je da li je to mudro; da li je to u NJEGOVOM najboljem interesu ili u interesu zemlje?", napisao je Axelrod na mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.

Fizički pregled u februaru pokazao je da je Biden zdrav i "sposoban za dužnost".

Biden je dugo vjerovao da je on demokrata koji ima najveće šanse da pobijedi Trumpa, ali anketa Reuters/Ipsos od 7. novembra pokazala je da je njegov rejting od 39%, najniži od aprila.

Primarni izbori demokrata počinju u februaru i završavaju se u junu. Oni održavaju svoju konvenciju u Chicagu u augustu.

Očekuje se da će Biden dobiti nominaciju svoje stranke nakon lakog primarnog procesa.

Ako bi Biden odustao nakon predizbora, delegati bi mogli slobodno glasati za drugog kandidata u Chicagu.

Svaki takav scenario bi gotovo sigurno doveo do nadmetanja među širokom grupom onih sa predsjedničkim ambicijama, uključujući Heris i guvernera Kalifornije Gavina Newsoma, s ciljem pridobijanja podrške više od 4.000 demokratskih delegata.

To bi nagovijestilo povratak u vrijeme u kojem su delegati konvencije zaista birali, a ne samo potvrđivali unaprijed poznatog kandidata.

"Ako odustane prije konvencije, imaćemo staromodnu konvenciju na kojoj će delegati u suštini odlučivati (za koga će glasati), bez obzira na to koga su izabrani da predstavljaju", rekla je Elaine Kamarck, izborna ekspertica i viša saradnica na Brookings institutu u Washingtonu, ujedno i članica Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC).

To bi moglo izazvati unutarstranački rat, ostavljajući demokrate da liče na republikance u borbi u kojoj kandidati troše vrijeme i novac boreći se jedni protiv drugih.

Stvari se komplikuju ako Biden iz bilo kojeg razloga odustane nakon konvencije. Kamarck, autorica knjige "Primarna politika", navela je da bi se u tom slučaju 435 članova DNC-a zatim sastalo na posebnoj sjednici kako bi odabrali kandidata.

Postoji i presedan za zamjenu kandidata.

Godine 1972, tadašnji senator Thomas Eagleton povukao se kao potpredsjednički kandidat demokratskog predsjedničkog kandidata Georgea McGoverna, nakon što su objavljene informacije o njegovom liječenju od depresije.

DNC je imao hitan sastanak kako bi popunio upražnjeno mjesto i izabrao Sarghenta Shrivera da zauzme njegovo mjesto. McGover je kasnije izgubio izbore.

Newsom je bio posebno aktivan ponašajući se kao Bidenov zamjenik, dok je napadao republikanskog predsjedničkog kandidata Rona DeSantisa, guvernera Floride. Newsomova kancelarija nije odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar.

"Mnoge aktivnosti koje vidimo - kao što je Newsom koji pomaže Bidenu - djelimično predstavlja i podsjećanje demokratskih glasača da ti ljudi postoje kao opcija", rekao je Reutersu jedan visokorangirani demokrata.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG