Linkovi

Britanija prva na svijetu odobrila Pfizer/BioNTech vakcinu za upotrebu


Vakcine protiv COVID-19 koje su napravile kompanije Pfizer i BioNTech
Vakcine protiv COVID-19 koje su napravile kompanije Pfizer i BioNTech

Velika Britanija je prva zemlja na svijetu koja je odobrila vakcinu protiv COVID-19 za upotrebu. Zeleno svjetlo dobila je vakcina proizvođača Pfizer/BioNTech i trebalo bi da bude u upotrebi od naredne nedjelje. 

"Vlada je prihvatila preporuku nezavisne regulatorne Agencije za lijekove i zdravstvenu zaštitu, da se za upotrebu odobri Pfizer/BioNTech​ vakcina protiv COVID-19", saopšteno je iz vlade. "Vakcina će biti dostupna širom Ujedinjenog kraljevstva od sljedeće nedjelje."

Britanski komitet za vakcinaciju će odlučiti koje su prioritetne grupe za vakcinaciju, a među njima su svakako zdravstveni radnici, štićenici domova za stare i stariji ljudi koji su podložniji bolesti.

Pfizer/BioNTech, kao i američka Moderna su ranije objavili da su njihove vakcine efikasne u više od 90 odsto slučajeva, što je neočekivano veliki procenat.

Phizer je saopštio da je odluka Britanije historijski momenat u borbi protiv koronavirusa.

"Ovo odobrenje je cilj kojem smo težili od momenta kada smo prvi put rekli da će nauka pobijediti. Čestitamo britanskoj agenciji zbog toga što je brzo djelovala u namjeri da zaštiti građane", rekao je izvršni direktor Phizera Albert Bourla.

Phizerova vakcina čeka na odobrenje i u SAD. Britanski sekretar za zdravstvo Matt Hancock​ najavio je da će program vakcinacije početi sljedeće nedjelje i da su bolnice spremne za vakcinu.

XS
SM
MD
LG