Linkovi

Theresa May pod sve većim pritiskom da podnese ostavku


Britanska premijerka Theresa May odlazi sa konferencije za novinare u Briselu, 22. mart 2019.
Britanska premijerka Theresa May odlazi sa konferencije za novinare u Briselu, 22. mart 2019.

Britanska premijerka Theresa May je pod sve većim pritiskom članova vladajuće stranke da podnese ostavku, da bi se prikupila dovoljna podrška za njen sporazum sa Evropskom unijom o Brexitu, prenose u nedjelju britanski mediji.

Visoki zvaničnici Konzervativne stranke traže od May da prizna da joj je politička pozicija oslabljena i da napusti položaj premijerke. Međutim, za sada nema nagovještaja da će se premijerka odlučiti na taj potez.

May do sada nije bila u mogućnosti da prikupi dovoljnu podršku u parlamentu za sporazum koji je sa Briselom postigla prošle godine. Poslanici su dva puta glasali protiv njenog plana o povlačenju iz EU.

Britanija je trebalo zvanično da izađe iz unije 29. marta, ali je zbog odbijanja parlamenta da usvoji njen plan, May prošle nedjelje zatražila od evropskih lidera da odlože Brexit.

Lideri su pristali da odlože izlazak Britanije do 22. maja, uoči izbora za Evropski parlament, ako premijeka ubijedi parlament da ipak podrži dva puta odbačeni sporazum.

U protivnom, Britanija ima rok do 12. aprila da odluči između napuštanja unije bez sporazuma ili da preduzme radikalnije korake: da odustane od odluke o napuštanju EU ili da održi novi referendum.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG