Linkovi

Borrell: Za Trumpov plan za Ukrajinu potrebno "čudo"


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rukuje se sa tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, 25. septembar 2019. godine.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rukuje se sa tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, 25. septembar 2019. godine.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Josep Borrell u ponedjeljak je pozvao Donalda Trumpa da podijeli svoju "magičnu formulu" za mir u Ukrajini nakon što je bivši američki predsjednik ustvrdio da bi mogao da okonča rat za 24 sata.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Josep Borrell u ponedjeljak je pozvao Donalda Trumpa da podijeli svoju "magičnu formulu" za mir u Ukrajini nakon što je bivši američki predsjednik ustvrdio da bi mogao da okonča rat za 24 sata.

"Mislio sam da se čuda događaju samo u Lourdesu", rekao je Borrell, aludirajući na grad u Francuskoj koji posjećuju katolički hodočasnici.

"Nismo mogli da pronađemo magičnu formulu da riješimo problem za 24 sata, ali računam da je predsjednik (Volodimir) Zelenski pozvao predsjednika Trampa da dođe u Kijev i brzo pronađe rješenje."

Borrell je također dodao da Ukrajinci najviše žele kraj rata i mir i da je siguran da bi se radovali "ako bi predsjednik Trump mogao da im da magičnu formulu da se rat završi za 24 sata".

Trump, favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije za izbore u novembru, više puta se hvalio da bi za dan mogao da okonča ruski rat u Ukrajini, ako se vrati na vlast.

Javno je kritikovao izdvajanje nove pomoći za Kijev, koju traži predsjednik Joe Biden, ističući da je to rasipanje novca i da će Rusija vjerovatno pobijediti.

Ukrajinski predsjednik priznao je da će, ako Trump pobijedi Bidena na izborima, vjerovatno postojati "drugačija politika" prema ratu.

XS
SM
MD
LG