Linkovi

Da li je Evropa spremna za mogući povratak Trumpa u Bijelu kuću?


Donald Trump
Donald Trump

Američki saveznici u Evropi raspravljaju o tome kako se pripremiti za mogući drugi mandat Donalda Trumpa u Bijeloj kući nakon što je on prošlog ponedjeljka osigurao pobjedu na skupovima republikanaca u Iowi, učvrstivši svoje mjesto favorita za borbu protiv Joea Bidena na izborima u novembru.

Upitan na televizijskoj konferenciji za novinare prošle srijede o mogućnosti povratka Trumpa, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da Evropa mora biti spremna.

"Uvijek sam imao istu filozofiju: prihvatam lidere koje mi ljudi daju. I obavezujem se da ću služiti Francuskoj i njenim interesima i dijalogu sa bilo kim. Radio sam to s predsjednikom Trumpom tokom cijelog njegovog mandata, njegovog prvog mandata i postigli smo rezultate. Još uvijek možemo zajedno raditi važne stvari", rekao je Macron.

"[Amerika] dijeli naše vrijednosti. Ali to je demokratija koja također prolazi kroz krizu, čiji je glavni prioritet sopstveni interes, a drugi prioritet je pitanje Kine. Kao Evropljani, moramo biti lucidni u vezi sa ovim. To je također razlog zašto želim jaču Evropu koja može da se brani i da ne zavisi od drugih", rekao je francuski predsjednik novinarima u Parizu.

Macron i Trump imali su krhak odnos tokom njegovog prvog mandata. Tokom predizborne kampanje u Iowi ovog mjeseca, činilo se da se bivši američki predsjednik ismijavao naglasku francuskog lidera, na radost njegovih pristalica – što je podsjetnik na Trumpov nekonvencionalni diplomatski stil.

Ali Evropa ima veće brige od toga. S obzirom da ruska invazija na Ukrajinu zapada u ogorčeni rat iscrpljivanja, Kijevu je hitno potrebna zapadna vojna pomoć.

Trump je rekao da će tražiti hitan mirovni sporazum između Ukrajine i Rusije. Njegove republikanske pristalice u Kongresu blokiraju oko 50 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu. NATO saveznici su zabrinuti da bi pomoć mogla potpuno presušiti.

"SAD plaćaju nešto manje od polovine tog udjela" zapadne pomoći, rekao je Fabrice Pothier, bivši šef Odjela za planiranje politike u NATO-u, a sada izvršni direktor političke konsultantske kuće Rasmussen Global.

"Ali SAD imaju vrlo dominantnu, ako ne i vodeću ulogu kada su u pitanju strateška politička pitanja o Ukrajini. Dakle, gubljenje SAD-a, u smislu da imaju američkog predsjednika koji bi mogao biti u suprotnosti s interesima Ukrajine i interesima Evrope, bio bi veliki udarac", rekao je.

Na sastanku u gradskoj vijećnici prije dvije sedmice, Trump je odbio da se posveti članstvu SAD-a u NATO-u u drugom mandatu kada ga je pitao voditelj Fox Newsa.

"Ovisi od toga da li se prema nama ponašaju kako treba", rekao je Trump. "NATO je iskoristio našu zemlju. Evropske zemlje su iskoristile… iskoristile su nas u trgovini. A onda su nas iskoristile za našu vojnu zaštitu."

Komesar EU Thierry Breton izjavio je ovog mjeseca da je Trump 2020. rekao da SAD "nikada neće pomoći Evropi ako bude napadnuta" i da će napustiti NATO. Trumpovi zvaničnici nisu komentarisali Bretonovu tvrdnju.

Bivši američki predsjednik je često zahtijevao da američki saveznici u NATO-u troše više na vlastitu odbranu. Alexander Stubb, favorit na predstojećim predsjedničkim izborima u Finskoj - najnovijoj članici NATO-a - rekao je da je Trump bio u pravu.

"Potreban nam je evropski NATO", rekao je Stubb za Reuters na godišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. "Mislim da nas Amerikanci neće ostaviti na miru, ali uvijek je korisno biti spreman u situaciji u kojoj moramo preuzeti veću odgovornost za vlastitu odbranu. I mislim da su Amerikanci u tome u pravu."

Evropa više ulaže u odbranu, uključujući povećanje proizvodnje municije i oružja za Ukrajinu. Ali zamjena centralne uloge koju su SAD preuzele u Ukrajini pod predsjednikom Bidenom zahtijevalo bi vrijeme - nešto što Kijev nema.

XS
SM
MD
LG