Linkovi

Zelenskyy kaže da se plaši drugog Trumpovog mandata


Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy 11. januara 2024. U petak je rekao da je zabrinut zbog mogućnosti da se Donald Trump vrati u Bijelu kuću, nazvavši Trumpovu tvrdnju da bi mogao zaustaviti rat Rusije protiv Ukrajine za 24. sata "opasnom".
Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy 11. januara 2024. U petak je rekao da je zabrinut zbog mogućnosti da se Donald Trump vrati u Bijelu kuću, nazvavši Trumpovu tvrdnju da bi mogao zaustaviti rat Rusije protiv Ukrajine za 24. sata "opasnom".

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću i rekao da smatra "veoma opasnim" tvrdnje bivšeg američkog predsjednika da bi mogao zaustaviti rat Ukrajine s Rusijom za 24 sata.

U intervjuu za britanski Channel 4 News koji je emitiran u petak, Zelenskyy je pozvao bivšeg predsjednika i kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju da posjeti Kijev, pod uslovom da Trump ispuni svoje obećanje na način koji može zadovoljiti Ukrajinu.

"Donalde Trumpe, pozivam vas u Ukrajinu, u Kijev", rekao je Zelenski. "Ako možete zaustaviti rat za 24 sata, mislim da će to biti dovoljno da dođete."

Ukrajinski lider je izrazio zabrinutost zbog potencijalnog Trumpovog predsjedništva gdje bi Trumpova ideja o miru u Ukrajini mogla uključivati da Ukrajina napravi velike ustupke Rusiji.

"[Trump] će donositi odluke sam, bez... čak i ne govorim o Rusiji, ali bez obje strane, bez nas", rekao je Zelenskyy. "Ako to kaže javno, to je malo zastrašujuće. Vidio sam mnogo, puno žrtava, ali to me stvarno zabrinjava"

Trump je više puta izjavio da je u dobroj poziciji da pregovara o okončanju rata koji bjesni skoro dvije godine, rekavši da ima dobre odnose i sa ruskim i ukrajinskim liderima.

Trump je tokom svoje političke karijere hvalio ruskog predsednika Vladimira Putina, uključujući i poslije invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.

Tokom predizbornog skupa u Džordžiji samo nekoliko dana nakon što su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu, Trump je opisao Putina kao "pametnog" političkog igrača i izrazio divljenje što je Rusija brzo preuzela ogroman, "veliki komad zemlje" po cijenu onoga što je sugerirao kao relativno male sankcije.

Agencija upozorava na mine

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi upozorio je u subotu da su mine ponovo postavljene oko ruske okupirane nuklearne elektrane Zaporizhzhia, samo nekoliko mjeseci nakon što je tim međunarodnih inspektora prijavio da je područje očišćeno od mina.

U izjavi na web stranici agencije, Grossi je upozorio da su mine u tampon zoni tvornice, između njenih unutrašnjih i vanjskih ograda, protivne sigurnosnim standardima agencije.

Šef ukrajinske državne nuklearne kompanije, Petro Kotin iz Energoatoma, nazvao je navodno postavljanje mina "još jednim zločinom" od strane ruskih snaga koje su okupirale elektranu u Zaporožju od prvih sedmica rata.

U ažuriranju Telegrama u subotu, Kotin je rekao da će situacija u fabrici "ostati krhka i opasna sve dok Rusi ostanu tamo".

IAEA je u više navrata izražavala zabrinutost da bi rat mogao uzrokovati potencijalno curenje radijacije iz postrojenja, koje je jedna od 10 najvećih nuklearnih elektrana na svijetu.

Šest reaktora elektrane je zatvoreno mjesecima, ali joj je i dalje potrebna struja i kvalifikovano osoblje za rad sa ključnim sistemima hlađenja i drugim sigurnosnim karakteristikama.

Rusija kontroliše lokaciju od 2022. godine i odbija da dozvoli stručnjacima IAEA pristup nekim delovima elektrane.

"Takav pristup je potreban za praćenje nuklearne sigurnosti i sigurnosti", navodi se u saopštenju IAEA.

Poslanici predlažu zakon o oduzimanju imovine

Ruski zakonodavci pripremili su nacrt zakona koji dozvoljava konfiskaciju novca i imovine od ljudi koji su širili "namjerno lažne informacije" o oružanim snagama zemlje, rekao je u subotu visoki član parlamenta.

Vjačeslav Volodin, predsjednik Državne dume, rekao je da će se ta mjera odnositi i na one koji su proglašeni krivima za, kako je rekao, druge oblike izdaje, kao što su "diskreditacija" oružanih snaga, pozivanje na sankcije Rusiji ili podsticanje ekstremističkih aktivnosti.

„Svako ko pokuša da uništi Rusiju, ko je izda, mora se suočiti sa zasluženom kaznom i nadoknaditi štetu nanetu zemlji, po cenu sopstvene imovine“, napisao je Volodin na Telegramu.

Žena traži muževljev povratak

U međuvremenu, u izbornom štabu predsjednika Vladimira Putina, supruga ruskog vojnika u subotu je uputila emotivni apel za povratak svog muža sa fronta, prkosni gest u zemlji u kojoj je zabranjena otvorena kritika rata.

„Vladimir Vladimirovič Putin je izdao dekret da moj muž mora biti tamo [u Ukrajini.] Zanima me kada će izdati dekret da moj muž mora da bude kod kuće“, rekla je Marija Andrejeva dok su posmatrali radnike kampanje.

Andreyeva se uključila u žestoku razmjenu sa ženom koja joj je rekla da ruski vojnici u Ukrajini brane otadžbinu i da se ona moli za njih.

"Pa, šta dalje? Ministarstvo odbrane je potrošilo svoje pare, sad treba sve iscijediti od naših momaka, izvući im posljednji život? Pa da nam se vrate kao panjevi?" upitala je Andrejeva.

"Hoće li mi dati panj? Šta ću dobiti nazad? Čovjek bez nogu, bez ruku, bolestan čovjek? Zar ne znaš šta se tamo dešava?" ona je pitala.

Neki materijali za ovaj izvještaj stigli su od agencija AP, AFP i Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG