Linkovi

Republikanski izbori u New Hampshireu: Trump favorit, Haley se nada iznenađenju


Kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju Donald Trump na mitingu u New Hampshireu. (Foto: AP/Matt Rourke)
Kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju Donald Trump na mitingu u New Hampshireu. (Foto: AP/Matt Rourke)

Bivši američki predsjednik Donald Trump na putu je da osvoji još jednu značajnu pobjedu u trci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke za izbore u novembru. Prema anketama, ima značajnu prednost na stranačkim izborima koji se u utorak održavaju u Hampshireu, državi na sjeveroistoku SAD.

Izbori se održavaju dva dana nakon što je jedan od Trumpovih rivala u trci za nominaciju, guverner Floride Ron DeSantis, odustao od kandidature i podržao bivšeg predsjednika. To bi mogao da bude dodatni podsticaj za Trumpa i u New Hampshireu, i u cjelokupnoj trci.

DeSantis nije ispunio očekivanja da bi mogao da bude ozbiljan protivkandidat Trumpu. Nakon što je u nedjelju okončao kampanju, izborna trka za republikansku nominaciju ima samo dva vodeća kandidata - Trumpa i bivšu guvernerku Južne Karoline Nikki Haley.

Prema anketi kablovske mreže CNN, koja je objavljena u nedjelju, 50 odsto potencijalnih birača u New Hampshireu bi glasalo za Trumpa, 39 procenta za Haley - bivšu ambasadoricu pri Ujedinjenim nacijama, i 6 odsto za DeSantisa. Ti rezultati slični su nedavnim istraživanjima drugih medijskih organizacija.

Trump je prošle nedjelje ubjedljivo pobijedio na kokusima u Iowi, sa više od 50 odsto glasova, dvostruko više nego DeSantis i Haley.

Trump i Haley, koja je bila ambasadorica za vrijeme njegovog mandata, razmjenjivali su optužbe tokom vikenda dok je DeSantis posjetio Južnu Karolinu, a zatim i New Hampshire prije nego što je okončao kampanju za republikansku predsjedničku nominaciju.

Bivši predsjednik je također tokom vikenda pokušao da oslabi poziciju Haley u rodnoj Južnoj Karolini, iako se stranački izbori u toj državi održavaju za više od mjesec.

Mnogi zvaničnici iz Južne Karoline, koji su podržali Trumpa, doputovali su u New Hampshire - udaljen više od 1.300 kilometara - da bi govorili na njegovom mitingu.

"Stanovnicima New Hampshirea poručujem: Sve što treba da znate o Nikki Haley jeste da je svaki globalista, liberal, Bidenov pristalica i pripadnik pokreta "Trump nikada" na njenoj strani - a gotovo svaki lider u njenoj Južnoj Karolini je na mojoj. Imamo gotovo sve", rekao je Trump pristalicama na mitingu.

Trump je također sugerisao da Haley, koja je rođena u Americi i čiji roditelji su imigranti iz Indije, nije dovoljno Amerikanka. Na svojoj mreži ju je često nazivao "Nimbra", čime je namjerno pogrešno pisao njeno puno ime, Nimarata Nikki Randhawa. Kada se udala za Michaela Haleyja prije 26. godina, bivša ambasadorica u UN-u je uzela njegovo prezime.

Kandidatkinja za republikansku predsjedničku nominaciju Nikki Haley. (Foto: AP/Matt Rourke)
Kandidatkinja za republikansku predsjedničku nominaciju Nikki Haley. (Foto: AP/Matt Rourke)

Trump pokušava da osvoji još jedan predsjednički mandat nakon što je 2020. godine izgubio od Joea Bidena. Ankete pokazuju da su obojica favoriti da osvoje nominacije svojih stranaka, iako mnogi birači kažu da ne žele ponavljanje predsjedničke trke prije četiri godine. Međutim, to se sada čini neminovnim.

Haley tvrdi da Trumpove mentalne sposobnosti slabe i da ni on ni Biden ne bi trebalo da vode zemlju. Trump ima 77 godina, a Biden 81.

U govoru tokom vikenda, Trump je četiri puta prozvao Haley zbog loših bezbjednosnih mjera u američkom Capitolu 6. januara 2021. godine kada su hiljade njegovih pristalica upale u zgradu u pokušaju da zaustave formalnu potvrdu Bidenove pobjede.

Trump nikada nije ispravio grešku, iako je mislio na drugog političkog neprijatelja, bivšu predsjedavajuću Predstavničkog doma Nancy Pelosi. Haley nikada nije bila članica Kongresa, i za vrijeme nemira u Capitolu je bila u Južnoj Karolini.

"Bilo je više stvari: Tvrdio je da će Joe Biden da nas uvuče u Drugi svjetski rat. Pretpostavljam da je mislio Treći svjetski rat. Rekao je da mu je protivkandidat predsjednik Obama. Nikada nije bio u trci za predsjednikom Obamom. Rekao je da sam ja bila zadužena za bezbjednost u Capitolu 6. januara. Nisam bila ni blizu Capitola 6. januara. Ako imate nekoga u 80-tim godinama na položaju, nemojte biti iznenađeni što njegova mentalna stabilnost slabi. To je ljudska priroda", rekla je Haley u nedjelju.

Ustvrdila da Trump nije na istom nivou kao 2016. godine, kada je pobijedio na predsjedničkim izborima.

"Mislim da vidimo taj neki pad", rekla je Haley.

Da li Trump može da bude zaustavljen?

Trump učestvuje na izborima u New Hampshireu ohrabren rekordnom pobjedom u Iowi. Međutim, New Hampshire je poznat po umjerenijoj političkoj tradiciji, dok na republikanske izbore mogu da izađu i glasači koji nisu vezani ni za jednu stranku.

Zbog velikog broja nezavisnih birača. New Hampshire je povoljniji za Haley od konzervativnije Iowe. Kandidati, koje je podržavao Trump, nisu dobro prolazili u New Hampshireu proteklih godina.

Haley se nada da će to iskoristiti, naročito imajući u vidu da je poslije povlačanje DeSantisa glavna protivkandidatkinja Trumpu.

Ako pobijedi, stranački izbori - kojima Trump trenutno dominira - mogli bi da budu kompetitivniji. Pobjeda bi joj dala i zamah uoči stranačkih izbora u Južnoj Karolini 24. februara.

Međutim, ako Trump pobijedi, to bi moglo da stvori osjećaj neminovnosti da će on biti republikanski predsjednički kandidat, treći put uzastopno.

Značajan broj republikanaca u New Hampshireu tvrdi da nikada neće podržati Trumpa. Bez kompetitivne trke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, mnogi birači koji naginju ljevici mogli bi da podrže Haley.

Međutim, to ne mijenja činjenicu da republikanske stranačke izbore obično odlučuju republikanci, a čini se da je Trumpova podrška u toj stranci jača nego ikada, prenosi AP.

Demokratska trka

Američki predsjednik Joe Biden
Američki predsjednik Joe Biden

U New Hampshireu, u utorak za svog kandidata glasaju i demokrate.

Međutim, predsjednik Biden se nije registrovao za te izbore zato što je ta država odbila njegov zahtjev i odluku stranačkih organa da se prvi unutarstranački izbori u Demokratskoj stranci, umjesto u New Hampshireu - što je bila dosadašnja tradicija - održe u Južnoj Karolini, zato što ta država ima raznovrsnije biračko tijelo.

Međutim, biračima u New Hampshireu je dozvoljeno da dopišu ime kandidata koji nije registrovan za izbore i Bidenove pristalice vode kampanju da demokrate dopišu predsjednikovo ime.

Ishod te trke neće uticati na broj delegata potrebnih da se obezbijedi demokratska predsjednička nominacija. Međutim, loš Bidenov rezultat - iako direktno ne učestvuje na izborima - bio bi nepoželjan s obzirom na to da aktuelni predsjednik pokušava da osnaži svoju političku poziciju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG