Linkovi

Borrell: Moskva sada nema interesa da pregovara o prekidu vatre u Ukrajini


Josep Borrell
Josep Borrell

Ruska vlada za sada nema interes da pregovara o prekidu vatre u Ukrajini jer njena vojska nije postigla svoje vojne ciljeve, izjavio je u četvrtak visoki diplomata Evropske unije Josep Borrell.

"Trenutno Rusija ne želi da sjedne i pregovara o bilo čemu: ono što žele je da zauzmu zemlju", rekao je Bolrell u intervjuu za španski kanal TVE. "Želi da opkole obalu do granice sa Moldavijom i izoluju Ukrajinu od mora. Žele da ozbiljno pregovaraju tek kada obezbhede poziciju snage."

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je svoje trupe u Ukrajinu na, kako on naziva, "specijalnu vojnu operaciju" za demilitarizaciju i "denacifikovanje" Ukrajine. Ukrajina i Zapad kažu da je Putin pokrenuo ničim izazvan agresorski rat.

Evropska unija i njeni saveznici će nastaviti da isporučuju vojnu pomoć ukrajinskoj vojsci, rekao je Borrell.

"To je važno jer će se sve odlučiti u narednih 15 dana", rekao je on. "Ono što će ući u historiju je sposobnost Ukrajinaca da se odupru".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG