Linkovi

Ukrajinske vlasti: Iz Mariupolja u Rusiju ilegalno deportovano 15.000 civila


Pripadnici proruskih trupa u kamionu u blizini opkoljenog južnog lučkog grada Mariupolja, Ukrajina, 21. marta 2022.
Pripadnici proruskih trupa u kamionu u blizini opkoljenog južnog lučkog grada Mariupolja, Ukrajina, 21. marta 2022.

Ukrajinske vlasti u opkoljenom Mariupolju saopštile su u četvrtak da je oko 15.000 civila ilegalno deportovano u Rusiju otkako su ruske snage zauzele dijelove južnog lučkog grada.

Ukrajinski zvaničnici kažu da se civili zarobljeni u Mariupolju, koji je inače dom za oko 400.000 ljudi, suočavaju sa očajničkom situacijom bez pristupa hrani, vodi, struji ili toploti.

Lokalne vlasti su u nedjelju saopštile da je na hiljade stanovnika silom odvedeno preko granice, ali nisu dale preciznije podatke. Ruske novinske agencije su tada javile da je posljednjih dana autobusima prevezeno nekoliko stotina ljudi koje Moskva zove izbjeglice iz Mariupolja u Rusiju.

"Stanovnici okruga Leva obala počinju masovno da se deportuju u Rusiju. Ukupno je oko 15.000 stanovnika Mariupolja podvrgnuto ilegalnoj deportaciji", navodi se u saopštenju gradskog vijeća Mariupolja objavljenom u četvrtak.

Rusija poriče da je ciljala civile u, kako je predsjednik Vladimir Putin to naziva "specijalnoj vojnoj operaciji" za demilitarizaciju i "denacifikovanje" Ukrajine. Ukrajina i Zapad kažu da je Putin pokrenuo ničim izazvan agresorski rat.

Zamjenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk rekla je na video brifingu da ukrajinske vlasti nastavljaju napore da obezbjede saglasnost Rusije za otvaranje bezbjednog koridora ka i iz Mariupolja.

Obje strane okrivljuju drugu za ponovljeni neuspjeh u dogovoru o aranžmanima za evakuaciju civila iz Mariupolja, čija bi kontrola pomogla Rusiji da obezbjedi kopneni koridor do poluostrva Krim koje je Moskva anektirala od Ukrajine 2014.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak u video obraćanju italijanskom parlamentu da u Mariupolju "ništa više nije ostalo" poslije višenedjeljnog ruskog bombardovanja.

Reutersov tim koji je u nedjelju stigao do dijela Mariupolja pod kontrolom Rusije opisao je pustoš ugljenisanih stambenih blokova i tijela umotanih u deke koja leže pored puta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG