Linkovi

Bloomberg: Kandidujem se za predsjednika da bih porazio Trumpa


Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg podnio je dokumenta da bi se našao na glasačkim listićima na primarnim predsjedničkim izborima u Arkanzasu, 12. novembra 2019.
Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg podnio je dokumenta da bi se našao na glasačkim listićima na primarnim predsjedničkim izborima u Arkanzasu, 12. novembra 2019.

Majk Blumberg, milijarder i bivši gradonačelnik Njujorka, zvanično je ušao u demokratsku predsjedničku trku. Tako se u već brojnu grupu pretendenata na predsjedničku nominaciju uključio još jedan umjereni kandidat.

77-godišnji Blumberg u martu je rekao da se neće kandidovati za Bijelu kuću 2020, ali je promijenio mišljenje. Kandidaturu je saopštio na web sajtu svoje kampanje

"Kandidujem se za predsjednika da bih porazio Donalda Trumpa i obnovio Ameriku. Ne možemo da dozvolimo još četiri godine nepromišljenih i neetičkih poteza predsjednika Trumpa", saopštio je.

Blumbergovi saradnici kažu da neće prihvatati političke donacije, a u slučaju da pobijedi - neće primati platu u Bijeloj kući.

Blumbergova kandidatura, kasno u trci, je novi izazov za sadašnje favorite za demokratsku nominaciju - centristu, bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena i Pita Butidžidža, gradonačelnika Saut Benda u Indijani, kao i istaknute liberale, senatore Elizabet Voren i Bernija Sandersa.

Blumberg je kritkovao Voren, koja je protivnica Vol Strita i planira da oporezuje najbogatije Amerikance da bi finansirala različite programe od univerzalne zdravstvene zaštite do besplatne školarine na državnim koledžima. Takmičiće se sa Bajdenom i Butidižidžem da postane umjerena alternativa liberalnim agendama Voren i Sandersa.

Prema podacima magazina Forbs, Majkl Blumberg je osmi najbogatiji Amerikanac a imovina mu se procjenjuje na 53,4 milijarde dolara. Ima prednost što će moći da sam finansira kampanju i potroši milione dolara na reklame i angažovanje osoblja za svoj izborni štab.

Blumberg je u četvrtak podnio potrebnu dokumentaciju za kandidaturu Federalnoj izbornoj komisiji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG