Linkovi

Bloomberg drugi po podršci demokrata, prvi put učestvuje u debati


Bivši gradonačelnik Njujorka Michael Bloomberg
Bivši gradonačelnik Njujorka Michael Bloomberg

Najmanje šestoro kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke učestvovaće u srijedu u jednoj od ključnih debata u Nevadi, tri dana uoči unutarstranačkih izbora u toj američkoj saveznoj državi.

Kokusi, koji će u Nevadi biti održani u subotu 22. februara, treći su izbori u procesu donošenja odluke o predsjedničkom kandidatu demokrata koji će biti rival aktuelnom predsjedniku Donaldu Trumpu na izborima 3. novembra.

U devetoj debati demokrata prvi put će učestvovati milijarder i bivši gradonačelnik Njujorka Michael Bloomberg koji je prema novoj anketi NPR-a, PBS-a i instituta Marist izbio na drugo mjesto sa podrškom od 19 odsto.

Prema istom istraživanju javnog mnijenja, senator Sanders je na prvom mjestu sa 31 odsto podrške, a bivši potpredsednik SAD Joe Biden na trećem sa 15 odsto.

Bloomberg je već uložio stotine miliona dolara u svoju predizbornu kampanju, a tokom debate će se vjerovatno suočiti sa brojnim pitanjima o kontroverznim i kako mnogi smatraju diskriminatornim policijskim mjerama za koje se zalagao dok je bio gradonačelnik New Yorka. Bloomberga mnogi optužuju i za navodnu šovinističku politiku u njegovoj kompaniji.

"Ima mnogo toga o čemu bi trebalo razgovarati sa Majklom Blumbergom", rekao je Bajden.

Bloomberg nije bio na glasačkom listiću u Ajovi i Nju Hempširu, a ne učestvuje ni na izborima u Nevadi i Južnoj Karolini. Međutim, nada se da će početi da osvaja delegate 3. marta kada će se o predsjedničkom kandidatu demokrata izjašnjavati birači u 14 saveznih država.

Prethodno je u Ajovi bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžidž odnio tijesnu pobjedu nad senatorom Sandersom, koji je pak osvojio najviše glasova u Nju Hempširu.

Najmanje petoro kandidata kvalifikovalo se za debatu u srijedu: Biden, senatori Berni Sanders, Elizabet Voren i Ejmi Klobučar i Pit Butidžidž.

Voren i Sanders optužuju Blumberga da pokušava da kupi izbore. Bivši gradonačelnik Njujorka na to odgovara da poštuje pravila, a nudi i da finansira napore demokrata da poraze Trumpa, čak i ako ne osvoji predsjedničku nominaciju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG