Linkovi

Biden: SAD neće učestvovati u eventualnom izraelskom vojnom odgovoru Iranu


Fotografija snimljena 13. aprila 2024. prikazuje američkog predsjednika Joea Bidena (C) kako se sastaje s članovima tima za nacionalnu sigurnost u vezi s razvojem raketnih napada na Izrael iz Irana, u sobi za situacije u Bijeloj kući.
Fotografija snimljena 13. aprila 2024. prikazuje američkog predsjednika Joea Bidena (C) kako se sastaje s članovima tima za nacionalnu sigurnost u vezi s razvojem raketnih napada na Izrael iz Irana, u sobi za situacije u Bijeloj kući.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da SAD neće učestvovati ni u jednoj izraelskoj kontraofanzivi protiv Irana, izjavio je zvaničnik Bijele kuće 14. aprila, prenijela je agencija Reuters.

Prijetnja izbijanja otvorenog rata između najvećih bliskoistočnih neprijatelja i uvlačenje Sjedinjenih Država dovela je regiju na ivicu, izazivajući pozive na suzdržanost od strane globalnih sila i arapskih nacija kako bi se izbjegla dalja eskalacija.

Američki mediji prenijeli su ranije u nedjelju da je Biden obavijestio Netanyahua da neće učestvovati u akciji odmazde u telefonskom pozivu preko noći.

Primjedbe je za Reuters potvrdio zvaničnik Bijele kuće.

SAD će nastaviti da pomažu Izraelu da se brani, ali ne želi rat, rekao je John Kirby, glavni glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, u emisiji ABC "Ove sedmice" u nedjelju.

Iran je pokrenuo napad zbog navodnog izraelskog napada na njegov konzulat u Siriji 1. aprila u kojem su ubijeni najviši komandanti Revolucionarne garde i nakon višemjesečnih sukoba između Izraela i iranskih regionalnih saveznika, izazvanih ratom u Gazi.

Međutim, napad s više od 300 projektila i bespilotnih letjelica, uglavnom lansiranih iz unutrašnjosti Irana, prouzročio je samo skromnu štetu u Izraelu jer je većina oborena uz pomoć SAD-a, Britanije i Jordana.

Vazduhoplovna baza u južnom Izraelu je pogođena, ali je nastavila da funkcioniše normalno, a 7-godišnje dijete je ozbiljno povređeno gelerima. Drugih izvještaja o ozbiljnoj šteti nije bilo.

Dva visoka izraelska ministra signalizirala su u nedjelju da odmazda Izraela nije neizbježna i da neće djelovati sam.

"Izgradit ćemo regionalnu koaliciju i odrediti cijenu od Irana na način i vrijeme koji nam odgovara", rekao je centristički ministar Benny Gantz uoči sastanka ratne vlade.

Ministar odbrane Yoav Gallant također je rekao da je Izrael imao priliku da formira strateški savez protiv "protiv ove ozbiljne prijetnje Irana koji prijeti postavljanjem nuklearnog eksploziva na ove projektile, što bi moglo biti izuzetno ozbiljna prijetnja", rekao je.

Iran poriče da je tražio nuklearno oružje.

Načelnik generalštaba iranske vojske general-major Mohammad Bagheri upozorio je na televiziji da će "naš odgovor biti mnogo veći od večerašnje vojne akcije ako Izrael uzvrati Iranu" i rekao Washingtonu da bi njegove baze također mogle biti napadnute ako bi pomogao Izraelu da uzvrati.

Iranski ministar vanjskih poslova Amir Abdollahian rekao je da je Teheran obavijestio Sjedinjene Države da će njegov napad na Izrael biti "ograničen" i radi samoodbrane i da su susjedi u regionu također bili obaviješteni o njegovim planiranim napadima 72 sata unaprijed.

Turski diplomatski izvor rekao je da je Iran unaprijed obavijestio Tursku o tome šta će se dogoditi.

Iran je rekao da je cilj napada bio kažnjavanje "izraelskih zločina", ali sada "smatra da je stvar završena".

Rusija, Kina, Francuska i Njemačka, kao i arapske države Egipat, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su na uzdržanost, a Vijeće sigurnosti UN-a trebalo je da se sastane u 16 sati. ET (2000 GMT) u nedjelju.

"Učinićemo sve da zaustavimo dalju eskalaciju", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz tokom posjete Kini. "Možemo samo upozoriti sve, a posebno Iran, da ne nastave ovim putem."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG