Linkovi

SAD pozdravljaju "nevjerovatno vojno postignuće" protiv iranskog napada na Izrael


Američki predsjednik Joe Biden stiže u Bijelu kuću u Washingtonu, 13. aprila 2024.
Američki predsjednik Joe Biden stiže u Bijelu kuću u Washingtonu, 13. aprila 2024.

Bilo je to "nevjerovatno vojno postignuće" Izraela, Sjedinjenih Država i drugih partnera u odbijanju "više od 300 dronova i projektila" koje je lansirao Iran, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Američka vojska je oborila "nekoliko desetina dronova i projektila" usmjerenih na Izrael, rekao je Kirby za CNN i NBC u nedjelju ujutro.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin je u saopćenju kasno u subotu rekao da su eksplozivne letjelice i projektili lansirani sa teritorija Irana, Iraka, Sirije i Jemena.

"Pozivamo Iran da odmah zaustavi sve dalje napade, uključujući i napade svojih posredničkih snaga, i da deeskalira tenzije", rekao je šef američke odbrane. “Ne tražimo sukob s Iranom, ali nećemo oklijevati da djelujemo kako bismo zaštitili naše snage i podržali odbranu Izraela.”

Američki predsjednik Joe Biden će u nedjelju imati video konferenciju sa liderima Grupe sedam nacija kako bi "koordinirali ujedinjeni diplomatski odgovor na drski napad Irana".

"Moj tim će se sarađivati sa njihovim kolegama širom regiona. I ostaćemo u bliskom kontaktu sa izraelskim liderima", rekao je Biden u saopštenju. "I dok danas nismo vidjeli napade na naše snage ili objekte, ostat ćemo oprezni na sve prijetnje i nećemo oklijevati da preduzmemo sve potrebne radnje da zaštitimo naš narod."

Joe Biden je osudio iransko masovno zračno bombardiranje Izraela i rekao da su američka vojna sredstva u regiji pomogla u uklanjanju "skoro svih dolazećih bespilotnih letjelica i projektila" u napadu.

Biden je takođe rekao da je telefonom razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u subotu uveče kako bi "ponovo potvrdio američku opredijeljenost sigurnosti Izraela".

Biden je ranije u subotu požurio nazad u Washington na hitni sastanak nakon što je Iran ispalio oko 200 projektila i dronova na Izrael.

Napad je izazvao osudu američkih saveznika i humanitarnih zvaničnika jer su prvi objekti uočeni iznad glave u regionu, a sirene za zračne napade su se oglasile u Jerusalemu i sjevernom Izraelu.

Iranski zvaničnici su ranije obećali da će uzvratiti zbog izraelskog zračnog napada na iranski konzulat u Damasku od 1. aprila.

Biden je u subotu rano uveče objavio fotografiju sebe, kabineta i obavještajnih službenika u sobi za situacije. U postu, objavljenom na društvenoj mreži X, on je rekao: "Naša posvećenost sigurnosti Izraela od prijetnji iz Irana i njegovih zastupnika je gvozdena."

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da su američke snage na Bliskom istoku "presrele desetine projektila i bespilotnih letjelica na putu za Izrael, lansiranih iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena".

"Naše snage ostaju u položaju da štite američke trupe i partnere u regionu, pružaju dalju podršku odbrani Izraela i poboljšavaju regionalnu stabilnost", rekao je Austin u saopćenju kasno u subotu.

"Pozivamo Iran da odmah zaustavi sve daljnje napade, uključujući i napade svojih posredničkih snaga, i da deeskalira tenzije", rekao je šef američke odbrane. "Ne tražimo sukob s Iranom, ali nećemo oklijevati da djelujemo kako bismo zaštitili naše snage i podržali odbranu Izraela."

Sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Ryder, rekao je u saopćenju da je Austin po drugi put u subotu razgovarao sa svojim izraelskim kolegom Yoavom Gallantom i "pohvalio izvanredne odbrambene mjere i snažnu saradnju poduzetu kako bi se porazio ovaj iranski napad na Izrael".

Britanski premijer Rishi Sunak osudio je "nepromišljeni" napad Teherana u izjavi.

"Velika Britanija će se nastaviti zalagati za sigurnost Izraela i svih naših regionalnih partnera, uključujući Jordan i Irak", rekao je on u izjavi. "Zajedno sa našim saveznicima, hitno radimo na stabilizaciji situacije i sprečavanju dalje eskalacije. Niko ne želi da vidi još krvoprolića."

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres također je izrekao osudu i pozvao na hitan prekid neprijateljstava.

"Duboko sam zabrinut zbog vrlo realne opasnosti od razorne eskalacije u cijeloj regiji", rekao je on u izjavi. "Pozivam sve strane na maksimalnu suzdržanost kako bi izbjegli bilo kakvu akciju koja bi mogla dovesti do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku."

Biden je u petak rekao novinarima da očekuje iranski napad na Izrael "prije ili kasnije". Na novinarsko pitanje šta je njegova poruka za Iran, predsjednik je odgovorio: "Nemojte".

Američka vojska počela je premještati dodatne trupe i opremu na lokacije na Bliskom istoku, potvrdili su u petak zvaničnici odbrane. Ima oko 40.000 vojnika u regionu.

Ranije tog dana, ministar odbrane Lloyd Austin razgovarao je sa svojim izraelskim kolegom Yoavom Gallantom i "jasno stavio do znanja da Izrael može računati na punu podršku SAD-a u odbrani Izraela od bilo kakvih napada Irana i njegovih regionalnih zastupnika".

Snage američke mornarice na Crvenom moru ranije su presrele rakete dugog dometa koje su prema Izraelu ispalile iz Jemena savezničke snage Huti.

Odgovor Bidenove administracije na iranski napad pomno će pratiti njegovi politički protivnici, koji će uslijediti manje od sedam mjeseci prije revanša za opće izbore između aktuelnog predsjednika Demokratske stranke i njegovog republikanskog prethodnika Donalda Trumpa.

Trump je, govoreći u subotu na skupu u Šneksvilu u Pensilvaniji, rekao da se napad "ne bi dogodio da smo mi na funkciji". Nije precizirao kako.

Bog blagoslovio narod Izraela“, rekao je. "Oni su trenutno na udaru. To je zato što pokazujemo veliku slabost."

Čak i prije nego što su iranske bespilotne letjelice dosegle izraelski zračni prostor, neki republikanski zastupnici su počeli reagirati.

Predstavnik Steve Scalise iz države Louisiana napisao je na X, platformi društvenih medija koja je ranije bila poznata kao Twitter, da Sjedinjene Države "moraju biti čvrsto uz našeg najvećeg bliskoistočnog saveznika dok se brane od Irana", dodajući da Bidenova administracija "ne može i dalje kapitulirati pred teroristima."

Republikanska senatorka Marsha Blackburn iz države Tennessee, u poruci na X, pozvala je Bidena da "krene brzo i pokrene agresivne uzvratne udare na Iran".

U međuvremenu, demokrata Chris Coons, iz Bidenove matične države Delaware, izdao je izjavu osude, ali je također pozvao američke zakonodavce da proslijede Bidenov zahtjev za vojnu pomoć Izraelu.

"Zastupnički dom bi ove sedmice trebao odmah donijeti dugo odgađani dodatak za nacionalnu sigurnost kako bi osigurao da naši izraelski saveznici imaju sve što im je potrebno za odbranu od napada Irana i njegovih zastupnika", rekao je.

Neki analitičari su ukazali na Bidenovo kolebanje u vezi sa sukobom kao doprinos odluci Teherana da napadne.

"Predsjednik Biden treba da pruži nepokolebljivu političku podršku kako bi Izrael proveo kroz ovo kritično vrijeme", rekao je izvršni direktor Fondacije za odbranu demokratija Mark Dubowitz u izjavi poslanoj Glasu Amerike. "Bidenova kolebljiva podrška Izraelu posljednjih mjeseci i prijetnja nekih demokrata da će prekinuti vojnu podršku sigurno su ohrabrili [iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija] Hameneija."

Trita Parsi, suosnivač i izvršni potpredsjednik Quincy Institute for Responsible Statecraft, rekla je za Glas Amerike putem e-pošte da bi "da je Biden od samog početka vršio pritisak na prekid vatre, sve ovo bilo izbjegnuto".

„Ovo je direktan rezultat Bidenovog medvjeđeg zagrljaja sa Izraelom, stalno se priklanjajući Netanyahuovim željama i preferencijama", rekao je on. "Da je Biden osudio izraelski napad na iranski konzulat i dozvolio SBUN [UN Vijeće sigurnosti] da to osudi, Iran bi možda prestao da napada Izrael."

Dopisnik Glasa Amerike za nacionalnu sigurnost Jeff Seldin doprinio je ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG