Linkovi

Izrael: Iran ispalio 320 bojevih glava. Protuzračna odbrana uz pomoć saveznika oborila 99%


Izraelski protivraketni sistem Iron Dome
Izraelski protivraketni sistem Iron Dome

Izrael je u nedjelju rekao da je Iran ispalio 320 bojevih glava protiv njega u "napadu bez presedana", ali da je njegova protuzračna odbrana, zajedno s onima Sjedinjenih Država i drugih zemalja koje podržavaju, oborila 99 posto njih.

"Nisu uspjeli u svom napadu", rekao je za CNN potpukovnik Peter Lerner, glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga.

Lerner je rekao da je Teheran gađao vojnu bazu za koju je Iran rekao da je korištena za pokretanje napada 1. aprila na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku u kojem su ubijena dva iranska generala. Rekao je da vazdušni napad preko noći "nije izazvao veliku štetu".

Glasnogovornik IDF-a rekao je da je Iran lansirao 170 eksplozivnih dronova protiv Izraela, 120 balističkih projektila i 30 krstarećih projektila, od kojih je većina došla direktno sa iranske teritorije, iako su neke ispalili iranski militantni proxy sa sjedištem u Iraku i Jemenu.

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je za CNN da je "ogromna većina" bojevih glava lansirana iz Irana. "Nije bilo načina da urade ono što su uradili bez narušavanja međunarodnog vazdušnog prostora", šaljući ih iznad drugih zemalja u regionu dok su gađali Izrael.

Nekoliko projektila palo je u Izrael, ali većina je oborena prije nego što je stigla do izraelskog zračnog prostora.

Kirby je rekao da je jedna mlada arapsko-izraelska djevojka ubijena kada je pogođena gelerom, što je jedina prijavljena žrtva.

Kirby je odbranu Izraela od iranskih napada nazvao "nevjerovatnim vojnim dostignućem". Rekao je da u Izraelu nije bilo "velike" štete od napada.

Iran je u nedjelju upozorio Izrael i Sjedinjene Države na mnogo veći odgovor ako Izrael pokuša uzvratiti za napade na svoju teritoriju.

Iran je rekao da je okončao napad na Izrael, ali Lerner je rekao: "Ne vjerujemo im nužno na riječ", dodajući da su "baš jutros" militanti Hezbolaha koji podržava Iran pucali na Izrael iz Libana.

Kirby je rekao da, iako su SAD pomogle u obaranju dolazećih iranskih bojevih glava, rekli su Izraelu da "neće učestvovati u napadu na Iran".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sazivao je svoj ratni kabinet kako bi razgovarao o odgovoru na iranski napad.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG