Linkovi

Iran pokrenuo napad dronovima i raketama na Izrael. Bijela kuća kaže da čvrsto podržava sigurnost Izraela


Stanovnici Teherana javno su proslavljali vijest o napadu na Izrael.
Stanovnici Teherana javno su proslavljali vijest o napadu na Izrael.

Iran je saopštio da je lansirao balističke rakete kao dio napada na Izrael, pošto je prethodno lansirao desetine bespilotnih letjelica ka toj zemlji. Bidenova administracija je rekla da će SAD "stati uz narod Izraela i podržati njihovu odbranu od prijetnji iz Irana".

Portparol izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari, rekao je da će biti potrebno nekoliko sati da dronovi dolete do Izealeske teritorije, te da je izraelska odbrana spremna.

Izrael ima raketne odbrambene sisteme sposobne da gađaju balističke rakete, međutim, u masovnom napadu koji uključuje više dronova i projektila, kao što je kampanja koju je Iran pokrenuo kasno u subotu, veća je vjerovatnoća da će napad uspjeti.

Iran je prijetio da će napasti Izrael otkako su u vazdušnom napadu prošle nedelje ubijena dva iranska generala u Siriji. Izrael nije komentarisao taj napad, ali ga je Teheran optužio da stoji iza njega.

Iranska državna TV mreža IRINN izvijestila je u nedjelju oko ponoći da su snage Islamske republike lansirale desetine dronova za napad sa iranske teritorije prema Izraelu.

Navodi se da je napad odmazda za, kako iranski zvaničnici kažu, izraelski napad u kojem je ubijeno nekoliko visokih iranskih vojnih komandanata u Damasku 1. aprila.

"Provedena na osnovu člana 51. Povelje UN-a koja se odnosi na legitimnu odbranu, iranska vojna akcija bila je odgovor na agresiju cionističkog režima na naše diplomatske prostorije u Damasku. Stvar se može smatrati okončanom. Međutim, ako izraelski režim napravi još jednu grešku, odgovor Irana će biti znatno oštriji. To je sukob između Irana i skitničkog izraelskog režima, od kojeg se SAD MORAJU DRŽATI DALJE!", objavljeno je na na X profilu stalne misije Irana u Ujedinjenim Nacijama.

Izraelska vojska, koja nije ni potvrdila ni negirala odgovornost za napad 1. aprila, objavila je saopštenje u kojem se navodi da njene zračne i pomorske snage nadziru napad iranskih dronova.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u televizijskoj poruci da će se Izrael braniti "od svake prijetnje i da će to učiniti ravnodušno i odlučno".

Britanska kompanija za pomorsku sigurnost Ambery navela je u saopćenju da je bespilotne letjelice, također protiv Izraela, navodno lansirala jemenska grupa Huti koja je povezana s Iranom.

Ti sukobi sada prijete da se pretvore u direktan otvoreni sukob koji će Iran i njegove regionalne saveznike suprotstaviti Izraelu i njegovom glavnom podržavaocu Sjedinjenim Državama, a regionalna sila Egipat poziva na "najveću suzdržanost".

Portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Adrienne Watson rekla je u subotu: "Sjedinjene Države će stati uz narod Izraela i podržati njihovu odbranu od ovih prijetnji iz Irana."

Predsjednik SAD Joe Biden vratio se iz Delawarea u Bijelu kuću odakle prati situaciju.

Ovo je prvi put da je Iran pokrenuo vojni napad punog obima na Izrael, uprkos decenijama neprijateljstva koje datira još od Islamske revolucije u toj zemlji 1979. godine.

Penzionisani izraelski general Amos Yadlin rekao je za vijesti na Kanalu 12 da su iranski dronovi opremljeni sa po 20 kilograma eksploziva. Izraelska vojska je saopštila da će se oglasiti sirene u svim ugroženim područjima i da je njena odbrana spremna da se odbrani.

Biden je uputio Iranu strogo upozorenje u jednoj riječi u petak dok se svijet pripremao da se Teheran osveti za smrtonosni napad.

"Nemojte", rekao je Biden novinarima nakon govora o unutrašnjoj politici na događaju u New Yorku.

"Posvećeni smo odbrani Izraela", rekao je predsjednik odgovarajući na pitanja novinara. "Podržaćemo Izrael. Pomoći ćemo u odbrani Izraela, a Iran neće uspjeti."

Ranije u subotu, izraelska vojska je saopštila da otkazuje školu i ograničava javna okupljanja na najviše 1.000 ljudi iz bezbednosnih razloga.

Jordanske i iračke vlasti u subotu su također zatvorile vazdušne prostore tih država za civilne letove, a izraelske vlada je privremeno zatvorila škole i druge obrazovne institucije.

Neke informacije dolaze od AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG