Linkovi

Savjetnica UN-a za prevenciju genocida: O Srebrenici se uči u školama


Alice Wairimu Nderitu, savjetnica UN-a sa prevenciju genocida
Alice Wairimu Nderitu, savjetnica UN-a sa prevenciju genocida

Podsekretarka i specijalna savjetnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu u intervjuu za Glas Amerike je izjavila da je Srebrenica važna svijetu te da se o genocidu iz 1995. godine uči i u školama.

Glas Amerike: Prisustvujete obilježavanju 27. godine od genocida u Srebrenici i to nije Vaša prva posjeta Potočarima. Kako se osjećate kada dođete ovdje, posebno na godišnjicu od genocida i stradanja? Šta osjećate na ovom području i među ljudima?

Wairimu Nderitu: "Veoma je važno da je delegacija Ujedinjenih nacija posjetila Memorijalni centar Potočari, gdje se desilo krivično djelo genocida. Ono se teško utvrđuje, potrebno je dosta dokaza koje treba predočiti na sudu. Oni tačno pokazuju namjeru da se uništi jedna cijela etnička grupa, narod ili rasa. To se desilo u Srebrenici. Postojala je namjera da se bosanski muslimani i njihova zajednica unište u svim dijelovima. Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju je utvrdio da se desio genocid i moj mandat je da ga sprječavam. Onima koji negiraju genocid, moramo reći da se dogodio te da se ne radi samo o Bosni i Hercegovini, već o cijelom svijetu. Negiranje genocida ne može ukloniti dokaze i ne može osloboditi iz zatvora ljude kojima je suđeno za to. Nevjerovatno je šta su prošle majke Srebrenice kada su izgubile muževe, djecu, braću... Ostatku svijeta moramo reći šta se desilo u Srebrenici i osigurati da se zaustavi u mjestima gdje se potencijalno može dogoditi."

Glas Amerike: Koliko je suočavanje s prošlošću ključno za ponovnu izgradnju povjerenja i budućnosti u kojima ne bi trebalo biti mjesta za poricanje genocida, ratnih zločina ili zločina protiv humanosti?

Wairimu Nderitu: "Suočavanje s prošlošću je apsolutno važno, kako bismo naučili lekcije iz prošlosti i ne bismo ih ponavljali. Kada vidimo da se nasilje ponavlja, moramo reagovati kako se ne bi ponovilo. Ne trebamo previše biti zaglavljeni u prošlosti, ali moramo priznati šta se desilo, odnosno činjenice. Kada priznamo činjenice iz prošlosti, to će nam omogućiti da idemo dalje - krećemo se naprijed. Veoma je bitno dizati svjesnost o tome, da na pitanja iz prošlosti možemo odgovarati bez straha."

U Potočarima će ove godine biti ukopano 50 žrtva genocida u Srebrenici.
U Potočarima će ove godine biti ukopano 50 žrtva genocida u Srebrenici.

Glas Amerike: Smatrate li da je pravda zadovoljena kada je riječ o procesuiranju i privođenju pred lice pravde svih onih koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici? Da li još uvijek ima odgovornih, a nalaze se na slobodi?

Wairimu Nderitu: "Došlo je do velikog broja hapšenja odgovornih osoba. Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju se pretvorio u Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, koji dobro radi na takvim i sličnim slučajevima. Oni rade dovode krive pred sud, ali još uvijek ima ljudi koji su odgovorni za zločine, a na slobodi su. Do sada je bilo dosta presuda i bile su neophodne za svako krivično djelo, ne samo genocid. Ako je krivično djelo počinjeno od pojedinca, ne trebamo nametati kolektivnu krivicu. Cijenim da se radi na tome, da se počinioci dovedu pred lice pravde."

Glas Amerike: Koliko je važno usvajanje izmjena i dopuna Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se sankcionira veličanje pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca i negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina? Da li, prema podacima UN-a, ima napretka na tom polju?

Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari

Wairimu Nderitu: "Prilikom moje ranije posjete Bosni i Hercegovini, Zakon o zabrani negiranja genocida nije bio donesen. U međuvremenu je proširen kako bi pokrivao negiranje genocida. Čestitala sam BiH - to je veoma bitan zakon za državu. Nastavljam da naglašavam da, ako BiH ima zakon koji zabranjuje negiranje genocida, to nije nešto novo. Imamo mnoge druge zemlje koje imaju zakone o zabrani negiranja holokausta. Ruanda je zemlja gdje se desio genocid i sud je tako presudio. To je agresivan korak ka naprijed. Kao što sam i mogla očekivati, bilo je teškoća prilikom instrumentalizacije i implementacije zakona. Zemlja je bila podijeljena i prije nego je stupio na snagu, ali nije dalje podijelio zemlju. BiH treba razmišljati o budućnosti, ne treba negirati genocid i ratne zločine. Treba to posmatrati na način - šta da sam ja žrtva zločina? Zakon je tu kako bi zaštitio ljude od mogućnosti ponovnog dešavanja ratnih zločina. Ako imate zakon koji treba da vas zaštiti, trebate ga prihvatiti i na državnom nivou."

Glas Amerike: Šta, prema Vašem mišljenju, Srebrenica predstavlja svijetu?

Wairimu Nderitu: "Srebrenica znači puno svijetu. Ako genocid želimo nazvati imenom i klasifikovati ga, neophodan je međunarodni sud koji će donijeti presudu. Srebrenica i Ruanda su jedina dva mjesta na svijetu u kojima je međunarodni tribunal potvrdio da se desio genocid. Veoma je to bitno za svijet pa se i u školama podučava. Prošle godine smo imali veliku konferenciju za ministre obrazovanja i pričali smo o školskim programima koji se tiču genocida u Srebrenici. Genocid u Srebrenici je veoma bitan za svijet, kako bi se shvatio način na koji se desio i planirao, ko su žrtve, ko su preživjeli i šta možemo uraditi kako bismo im svima dali podršku. UN ima sistem podrške za preživjele i žrtve. Svi moraju shvatiti da se u Srebrenici desio genocid."

XS
SM
MD
LG