Linkovi

Novi američki državni sekretar obećao saradnju u globalnim izazovima


Newly confirmed Secretary of State Antony Blinken addresses a welcome ceremony at the State Department, Wednesday, Jan. 27, 2021 in Washington.

Novi najviši američki diplomata, Antony Blinken, obećao je saradnju s vodećim saveznicima i partnerima u suočavanju sa složenim globalnim izazovima, istovremeno investirajući u raznolike i inkluzivne američke vanjske poslove.

Blinken je u srijedu kao državni sekretar zvanično dočekan u State Departmentu od otprilike 30 žena i muškaraca koji predstavljaju mali presjek veće radne snage.

"Nevjerojatno sam uzbuđen zbog posla koji predstoji", rekao je Blinken kasnije na popodnevnom brifingu za novinare, gdje je izrazio poštovanje i obećao transparentnost prema novinarima.

"Evo na što možete računati - nastavljamo svakodnevne brifinge za novinare koji počinju sljedeće sedmice - u utorak. To je važan dio dana i vraćamo ga natrag", rekao je.

Tokom ranijeg sastanka sa zaposlenicima State Departmenta, Blinken je rekao da je američko vodstvo "potrebno širom svijeta" i da će "dati prednost diplomatiji" sa saveznicima i partnerima kako bi se suočili sa zajedničkim izazovima. To uključuje "pandemiju, klimatske promjene, ekonomsku krizu, prijetnje demokratijama, borbe za rasnu pravdu i opasnost za našu bezbjednost i globalnu stabilnost" koju postavljaju američki protivnici.

Američki Senat potvrdio ga je u utorak sa 78-22 glasa za obavljanje dužnosti 71. državnog sekretara u zemlji, što ga dovodi na najvišu funkciju u vladi i četvrtu u nizu predsjedničkih naslijeđa.

Na saslušanju za potvrdu prošle sedmice, Blinken je rekao da je spreman suočiti se s izazovima koje su postavile Kina, Iran, Rusija i Sjeverna Koreja.

Kina

Odgovarajući na pitanje novinara Glasa Amerike na brifingu za novinare, Blinken je rekao: "Nije tajna da je odnos između Sjedinjenih Država i Kine vjerojatno najvažniji odnos u svijetu koji ide prema naprijed."

Blinken je rekao da, iako postoje napetosti između dvije zemalje, postoji značajan prostor za saradnju - posebno u pitanjima poput borbe protiv klimatskih promjena.

Međutim, Blinken je rekao da i dalje vjeruje da zločini počinjeni nad kineskom ujgurskom muslimanskom manjinom predstavljaju genocid.

"To se nije promijenilo", rekao je.

Iran

Upitan hoće li se administracija Bidena pridružiti nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015. godine, poznatom kao JCPOA, Blinken je rekao da će se to dogoditi samo "ako se Iran u potpunosti vrati ispunjavanju svojih obaveza".

"Ali daleko smo od te tačke. Iran nije u skladu sa odredbama na nekoliko frontova", rekao je Blinken.

Trumpova administracija povukla je Sjedinjene Države iz sporazuma o kojem je pregovarano prije stupanja na dužnost.

Jemen

Upitan koja bi od vanjskih politika Trumpove administracije mogla uskoro biti preokrenuta, Blinken je rekao da mu je prioritet proglašenje jemenske pobunjeničke skupine Houthi stranom terorističkom organizacijom.

Blinken je rekao da dok su "Huti počinili čin značajne agresije" u Jemenu je takođe postojala kampanja koju je vodila Saudijska Arabija koja je "prema mnogim procjenama pridonijela jednoj od najgorih humanitarnih kriza na svijetu".

"Želimo biti sigurni da svi koraci koje preduzimamo neće stati na put" međunarodnoj pomoći jemenskom narodu, rekao je Blinken.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 22 miliona Jemena ili tri četvrtine stanovništva, treba humanitarnu pomoć u četvrtoj godini rata u zemlji.

Rusija

Blinken je izrazio duboku zabrinutost zbog ruskog tretmana prema opozicionom lideru Alekseju Navaljnom, koji je nedavno uhapšen po povratku u Moskvu, nakon što se četiri mjeseca oporavljao od trovanja za koje je Blinken rekao da je možda organizovano od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Blinken je rekao da su u toku provjere svih ovih navoda - postupak Moskve prema Navaljnom, kao i sumnja na ciljanje američkih trupa u Afganistanu, te potencijalno miješanje u američke izbore.

Na pitanje koja bi bila "crvena linija" administracije za uvođenje sankcija Rusiji, Blinken je rekao: "Ne isključujemo ništa, ali želimo završiti ove provjere".

Konzervativni zakonodavci, opozicija Blinkenu na njegovom saslušanju za potvrdu izrazili su zabrinutost da bi nova administracija mogla ponovno ući u JCPOA sa Iranom i zaustaviti kampanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa o "maksimalnom pritisku" protiv bliskoistočne moći.

"Politike koje je gospodin Blinken obećao da će provoditi kao državni sekretar, posebno u vezi s Iranom, opasno će nagristi američku nacionalnu bezbjednost i odvešće administraciju Bidena na kurs sudara s Kongresom, i nisam mogao podržati njegovu potvrdu", rekao je republikanski senator Ted Cruz, koji je član senatskog odbora za vanjske odnose.

Tokom saslušanja za potvrdu, Blinken je obećao da će obnoviti moral State Departmenta i diplomatski korpus. Rekao je da ulogu Sjedinjenih Država u inostranstvu vidi kao vodstvo temeljeno na "poniznosti i samopouzdanju".

"Brza i dvostranačka potvrda šalje snažan signal našoj naciji i svijetu da su američka diplomatija i razvoj važni - kako na globalnoj sceni, tako i ovdje kod kuće", saopštila je Američka koalicija za globalno liderstvo, široko rasprostranjena mreža od 500 kompanija i nevladinih organizacija.

58-godišnji Blinken bio je zamjenik državnog sekretara tokom Obamine administracije i usko je povezan s Bidenom. Bio je direktor osoblja Senatskog odbora za vanjske odnose dok je Biden bio predsjednik odbora, a kasnije i savjetnik za nacionalnu bezbjednost potpredsjednika Bidena.

XS
SM
MD
LG