Linkovi

Biden i Putin razgovarali, postignut dogovor o produžetku Novog START-a


ARHIVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin i tadašnji potpredsjednik SAD Joe Biden rukuju se u Moskvi, 10. marta 2011. (Foto: Reuters/Alexander Natruskin)
ARHIVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin i tadašnji potpredsjednik SAD Joe Biden rukuju se u Moskvi, 10. marta 2011. (Foto: Reuters/Alexander Natruskin)

SAD i Rusija postigle su dogovor o produžetku sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja, poznatog kao Novi START, objavio je Kremlj u istom saopštenju u kojem je navedeno da su predsjednik SAD Joe Biden i njegov ruski kolega Vladimir Putin razgovarali po prvi put od kada je Biden preuzeo položaj.

Sporazum, koji je trebalo da istekne početkom februara, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, projektila i bombardera, koje SAD i Rusija - dvije najveće nuklearne sile na svijetu - mogu da razmjeste.

Kremlj je potvrdio da je postignut očekivani napredak u pregovorima, koji su bili u zastoju u vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koja je željela da doda nove uslove u sporazum, što je Moskva odbacila.

Kremlj je takođe saopštio da su dvojica lidera "izrazila zadovoljstvo" da su ranije u utorak dvije zemlje razmijenile diplomatske depeše u kojima se potvrđuje da će pakt biti produžen.

Navedeno je i da će procedura, neophodna da produžetak stupi na snagu prije nego što sporazum istekne 5. februara, biti završena u narednim danima.

"Produžetak je u interesu obje zemlje, kao i cijelog svijeta", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima tokom telekonferencije.

Potpisan 2010. godine, Novi START smatra se kamenom temeljcem globalne kontrole naoružanja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG