Linkovi

Blinken poziva saveznike da nastave borbu protiv Islamske države


Sastanak Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.
Sastanak Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je saveznike u ponedjeljak da zadrže fokus na porazu grupe Islamska država, s posebnim naglaskom na suprotstavljanju njenim podružnicama u Africi.

Blinken je rekao da je 10.000 boraca "Islamske države" i dalje u zatvorima koje vode Sirijske demokratske snage (SDF) pod vodstvom Kurda i da je ta situacija "neodrživa".

Govoreći u ponedjeljak, 28. juna, na otvaranju sastanka u Rimu za obnavljanje međunarodnih napora u borbi protiv tzv. Islamske države, Blinken je rekao da je Washington nastavio pozivati zemlje, uključujući 78 zemalja članica koalicije protiv "Islamske države", da vrate svoje građane koji su se pridružili grupi.

"Ova je situacija jednostavno neodrživa. Jednostavno ne može trajati u nedogled. Sjedinjene Države nastavljaju pozivati zemlje porijekla, uključujući koalicijske partnere, da vrate, rehabilitiraju i, gdje je to primjenjivo, kazneno gone svoje građane", rekao je Blinken u uvodnoj riječi.

Još jedan ključni element trajnog poraza "Islamske države" zahtijevao je rješavanje prijetnji grupe izvan Iraka i Sirije, odnosno u Africi, rekao je Blinken.

"Osiguravanje trajnog poraza IDIL-a znači i efikasno suočavanje s prijetnjama izvan Iraka i Sirije, na mjestima na kojima je grupa nedavno usmjerila svoje napore", rekao je, spominjući "zemlje na prvim crtama prijetnje u Africi".

"Iskoristimo današnju raspravu da pokušamo proširiti planove koalicije za efikasno suočavanje s prijetnjom u Africi", rekao je Blinken ministrima vanjskih poslova i visokim vladinim zvaničnicima na sastanku.

Također je pozvao na pomoć za stabilizaciju u Iraku i Siriji "kako bi se osiguralo da IDIL neće ponovno oživjeti u tim zemljama".

Nacije, uključujući Francusku, bore se protiv islamističkih pobunjenika koji su prijetili državnim vlastima i interesima investitora u zapadnoafričkoj regiji Sahel, na južnom obodu pustinje Sahare.

Blinken je također najavio nove sankcije protiv višeg vođe podružnice poznate kao "Islamska država" u Velikoj Sahari. Ta grupa, koja djeluje duž granice Nigera s Malijem, bila je usmjerena na civile, potičući zabrinutost da se lokalne samoobrambene milicije uključuju u borbu protiv džihadista, objavila je prošlog mjeseca Međunarodna krizna grupa.

Talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio, suorganizator skupa s Blinkenom, također je pozvao na jači fokus na Afriku.

"Čak i ako prijetnja Daeša u Iraku i Siriji ostane središnja za Koaliciju, ne možemo izbjeći suočavanje s njezinim globalnim posljedicama, posebno na afričkom kontinentu, a posebno u Sahelu čija je stabilnost presudna za Europu i širi Mediteran", rekao je Di Maio, koristeći drugi izraz za "Islamsku državu" (Daeš).

Blinken je najavio novi američki doprinos od 436 miliona dolara za pomoć raseljenim ljudima u Siriji i okolnim zemljama.

Blinken razgovarao sa papom

Antony Blinken tokom sastanka sa papom Franjom
Antony Blinken tokom sastanka sa papom Franjom

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se u ponedjeljak u Vatikanu sa papom Franjom na razgovorima iza zatvorenih vrata.

Blinken je prvi visoki zvaničnik administracije predsjednika Joea Bidena koji je imao privatnu audijenciju kod pontifikata.

Kako prenosi Associated Press, portparol Vatikana Matteo Bruni rekao je da se sastanak u apostolskoj palati "odigrao u srdačnoj atmosferi".

"Trajalo je oko 40 minuta, a papa je imao priliku da se prisjeti posjete 2015. godine i da izrazi svoju naklonost i pažnju narodu Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Bruni.

Bruni je mislio na pontifikovo hodočašće Amerikom, koje je obuhvatalo sastanak u Bijeloj kući sa tadašnjim predsjednikom Barackom Obamom.

Posjeta se odvija uoči očekivanog oktobarskog sastanka pape i američkog predsjednika Joea Bidena, koji je drugi katolik na čelu Sjedinjenih Država.

Pored sastanaka sa kardinalom Pietrom Parolinom i nadbiskupom Paulom Gallagherom, šef američke diplomatije obišao je Sistinsku kapelu.

Antony Blinken u obilasku Sistinke kapele
Antony Blinken u obilasku Sistinke kapele

Sirija

Drugi sastanak u ponedjeljak fokusiran je posebno na Siriju, gdje će se, osim na pitanja u vezi sa grupom Islamska država, Blinken, De Maio i drugi ministri fokusirati na obnavljanje napora da se okonča decenijski sukob u Siriji.

Humanitarni pristup, posebno sposobnost Ujedinjenih nacija da dostavljaju prekograničnu pomoć, biće među pitanjima koja Blinken ističe, navodi je State Department.

Takođe se očekuje da će razgovarati o podršci SAD trenutnom prekidu vatre u Siriji.

"Stabilnost u Siriji i širem regionu može se postići samo političkim procesom koji predstavlja volju svih Sirijaca", rekao je novinarima vršilac dužnosti pomoćnika sekretara za Biro za bliskoistočne poslove Joey Hood. "Posvećeni smo saradnji sa saveznicima, partnerima i UN-om kako bismo osigurali da trajno političko rješenje ostane nadohvat ruke".

Napori na rješavanju sirijskog sukoba, kombinacijom zaustavljanja borbi i sprovođenja političke mape puta koju je usvojio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, postigli su mali napredak posljednjih godina.

Hood je rekao da međunarodna zajednica "mora da obnovi zajedničku odlučnost da osigura zaštitu, dostojanstvo i ljudska prava sirijskog naroda".

Blinken je na multinacionalnoj turneji po Evropi, koja ga u utorak dovodi u Materu u Italiji na sastanak ministara spoljnih poslova G-20. Dnevni red tih razgovora uključuje pandemiju Covid-19, klimatsku krizu i pravičan ekonomski oporavak.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG