Linkovi

Operacija u kurdskom Al Hol kampu u Siriji dovela do popuštanja stiska Islamske države


Pripadnici snaga Kurdske narodne zaštitne jedinice u Siriji (YPG) izvode bezbjednosnu operaciju u kampu Al Hol, pod kurdskom kontrolom, 28. marta 2021. (AFP PHOTO/HO/YPG)
Pripadnici snaga Kurdske narodne zaštitne jedinice u Siriji (YPG) izvode bezbjednosnu operaciju u kampu Al Hol, pod kurdskom kontrolom, 28. marta 2021. (AFP PHOTO/HO/YPG)

Snage koje su podržavane od SAD na sjeveroistoku Sirije pozdravljaju značajne dobitke nakon gotovo jednonjedeljnog napora da se saradnici terorističke grupe Islamska država (IS) očiste iz najvećeg kampa za raseljene u regionu, iako upozoravaju da opasnost još uvijek nije eliminisana.

Zvaničnici Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i snaga unutrašnje bezbjednosti regiona najavili su kraj, kako su opisali, prve faze akcije pacifikacije logora raseljenih Al Hol, rasprostranjenog šator-naselja u kom živi oko 62.000 ljudi, a koje je postalo i središte i čvorište aktivnosti IS-a.

Operacija, u kojoj je učestvovalo oko 5.000 vojnika koji su pretraživali šator po šator, rezultirala je hapšenjem 125 osumnjičenih operativaca IS-a. Zvaničnici su rekli da je 20 privedenih vođa ćelija "spavača" odgovornih za talas od više od 40 ubistava u stilu egzekucije koji je zahvatio Al Hol od početka godine.

Pripadnik specijalnih jedinica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) stražari na uzvišenju iznad kampa Al Hol, na severoistoku Sirije, 30. marta 2021.
Pripadnik specijalnih jedinica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) stražari na uzvišenju iznad kampa Al Hol, na severoistoku Sirije, 30. marta 2021.

"Mnogi pripadnici terorističke organizacije IS preselili su se u kampove kao civili kako bi reorganizirali kamp i stvorili povoljnu atmosferu", rekao je u izjavi u petak Ali al-Hasan, portparol unutrašnjih snaga bezbjednosti.

Ali al-Hasan je naglasio da opasnost od IS u kampu "nije gotova".

"Bez međunarodne podrške neće trajati dugo", rekao je on o nedavnim postignućima. "Međunarodna zajednica mora da pomogne, a građani svake zemlje moraju da se vrate u svoju domovinu."

Ogromnu većinu žitelja kampa čine žene i djeca, od kojih je gotovo polovina mlađa od 12 godina, protjerana iz svojih domova kako je IS formirao, a zatim izgubio samoproglašeni kalifat koji se prostirao na sirijskom i iračkom području. Još na hiljade njih su supruge, djeca i rođaci tvrdokornih boraca IS-a, koji su ostali bez mjesta na koje mogu da odu nakon što je kalifat na kraju propao prije dvije godine.

U nedjeljama koje su prethodile upravo završenom napadu koji je predvodio SDF, američki i zapadni obavještajni i bezbjednosni službenici upozorili su da je sve očiglednije da porodice pripadnika IS nisu odustale od slučaja i umjesto toga tretirale su Al Hol-a kao "konačni ostatak 'kalifata'".

Američki zvaničnici rekli su za Glas Amerike da su se mnogi od njih aktivirali u prstenovima krijumčarenja, koristeći kriminalne mreže kako bi prokrijumčarili neke porodice iz Al Hola, dok istovremeno u naselje krijumčare operativce ćelija "spavača" i oružje.

Drugi zvaničnici istakli su sve veće dokaze da je Al Hol postao ključno čvorište u obnovljenoj finansijskoj mreži terorističke grupe, pomažući mu da premješta novac iz Turske u ćelije širom Sirije.

Arhiva - Pogled na kamp za raseljene Al Hol u pokrajini Hasakah, Sirija, 2. aprila 2019.
Arhiva - Pogled na kamp za raseljene Al Hol u pokrajini Hasakah, Sirija, 2. aprila 2019.

Zvaničnici SDF-a koje podržavaju SAD takođe su rekli za Glas Amerike da su mnogi operativci koji su uspjeli da se infiltriraju u Al Hol primali naređenja od lidera IS-a u Iraku koji su igrali ključne uloge u naporima terorističke grupe da se reorganizuje i ponovo ožive.

Zvaničnici su rekli kasno u petak da su neki od njih još uvijek bili u Al Holu kada su snage bezbjednosti krenule u češljanje naselja.

"Barem jedan emir je uhapšen", rekao je kasno u petak Sinam Mohamad, američki predstavnik za Sirijski demokratski savjet (SDC), političko krilo SDF-a.

Mohamad ga je identifikovao kao Abu Mohamada Al-Jemilija, Iračanina i bivšeg člana Al Kaide, koji je služio kao sudija odgovoran za sprovođenje IS-ove verzije šerijata ili islamskog zakona.

Ranije u petak, zvaničnici SDF-a rekli su da su takođe zarobili Abu Karara, identifikujući ga kao drugog po rangu operativnog operatora IS u Al Holu.

Pored toga, zarobljena su još najmanje četiri operativca IS, koji su opisani kao visoki zvaničnici.

Oni koji su uhapšeni tokom SDF-ovih akcija na Al Holu, za sada se drže u odvojenom pritvorskom objektu, gdje ih ispituju.

Štaviše, osoblje SDF-a ispituje laptope i mobilne telefone kako bi pronašli moguće obavještajne podatke.

U međuvremenu, zapadni zvaničnici i analitičari i dalje su zabrinuti da je IS uspio da uspostavi druga uporišta, posebno u oblastima koje su zabranjene za SDF i anti-IS koaliciju predvođenu SAD, iz kojih bi mogao da pokrene novu ofanzivu, moguće u vezi sa Ramazanom kasnije ovog mjeseca.

"Sirijski režim nije u stanju da obezbjedi centralnosirijsku pustinju zbog njenog prostranog i teškog terena i nedostatka režimskih snaga", rekla je Eva Kahan, saradnica sa Instituta za proučavanje rata sa sjedištem u Washingtonu.

Nije bilo ni suštinske pomoći Moskve ili Teherana, koji su poslali snage u Siriju da podrže sirijskog predsjednika Bašara al Asada, rekla je ona.

"Ruski i iranski napori jedva su držali ključne puteve čistima od kontrolnih punktova ISIS-a i čine minimalne napore da se ISIS izbaci iz ovih planinskih područja, tako da ISIS može da nastavi da se slobodno kreće", rekla je Kahan, koristeći akrinom za ime terorističke grupu.

XS
SM
MD
LG