Linkovi

U Seattleu uhapšen mladić koji je pokušavao da se pridruži Islamskoj državi


Arhiv, ilustracija - Irački vojnik istražuje tunel ispred grafita sa zastavom terorističke grupe Islamska država.
Arhiv, ilustracija - Irački vojnik istražuje tunel ispred grafita sa zastavom terorističke grupe Islamska država.

Dvadesetogodišnji čovek iz Seattlea suočava se sa optužbom u vezi za terorizam nakon što je uhapšen dok je pokušavao da se ukrca na let kako bi se pridružio grupi Islamska država (IS), saopštio je u utorak američki Sekretarijat za pravosuđe.

Elvin Hunter Bgorn Williams​ uhapšen je u petak na međunarodnom aerodromu Seattle-Tacoma dok se čekirao za let za Kairo u Egiptu, kaže se u krivičnoj prijavi objavljenoj u utorak na američkom Okružnom sudu u Seattleu.

U žalbi se navodi da su vjernici džamije u okolini Seattlea koji su pokušavali da deradikalizuju Williamsa rekli FBI-u da i dalje podržava nasilje i ekstremizam.

Williams se prvo pojavio na sudu u utorak pod optužbom za pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji. Corey Endo​, pomoćnica federalnog javnog branioca, imenovana je da zastupa Williamsa, kome je naloženo zadržavanje dok se čeka dalji postupak. Endo je odbila da da komentar nakon saslušanja.

U tužbi se Williams opisuje kao "samoradikalizovan" i navodi se da je FBI-u prvi put privukao pažnju kada je imao 16 godina. Tada su administratori njegove srednje škole izvjestili da drugima govori da želi da se pridruži IS-u i da je fatalni teroristički napad na koncert pop pjevačice Ariane Grande u Engleskoj opravdavao zbog načina na koji se pjevačica bila obukla.

U to vrijeme njegova majka rekla je FBI-u da je Williams izbačen sa društvenih mreža zbog njegovih pro-IS postova i da mu je ukinula internet usluga u njihovom domu kako bi mu onemogućio pristup ekstremističkim web lokacijama, navodi se u tužbi.

Prošlog novembra, vjernik iz džamije koji nije identifikovan u sudskim spisima, kontaktirao je agenciju da bi iznio zabrinutost zbog Williamsa, napisao je u tužbi specijalni agent FBI-a David Narrance​. Kao dobrotvorni čin, džamija se brinula za njega u pokušaju da ga deradikalizuje - pomažući mu da mu da mjesto za život, hranu i školovanje za semestar koledža.

Vjernici džamije također su mu dali mobilni telefon i laptop u nadi da će mu predmeti pomoći da nađe posao, navodi se u tužbi. Ali takođe su jasno stavili do znanja da će morati da napusti IS ako želi dalju pomoć.

Vjernik iz džamije, nakon što je vidio Williamsa kako koristi telefon za gledanje video snimaka vezanih za IS i kako se upušta u ekstremističke rasprave na internetu, zahtijevao je da mu vrati telefon, napisao je Narrance.

Pripadnici džamije pregledali su telefon i uznemirilo ih je ono što su pronašli: nasilni video snimci, uključujući odrubljivanje glave koje sprovode militanti IS-a, kao i uputstva za pravljenje bombi.

FBI je otvorio istragu i zatražio pomoć nekoliko povjerljivih doušnika, uključujući neke koji su sa Williamsom razgovarali o njegovim planovima i druge koji su se predstavljali kao regruti IS-a. U porukama citiranim u tužbi, Williams je govorio o svojoj spremnosti da postane mučenik, svojoj sklonosti ratovanju u pustinji i džungli, gorljivoj želji da nekome odrubi glavu - i brizi da će biti uhapšen na aerodromu.

Veći dio ove godine proveo je radeći i štedeći za putne troškove, navodi se u tužbi. Pasoš je dobio 6. maja.

"Ovaj okrivljeni pokazao se istrajnim u svojim naporima da se pridruži ISIS-u - govoreći sa oduševljenjem o djelima stravičnog krvoprolića na Bliskom Istoku i ovdje kod kuće", rekla je Tessa Gorman​, vršiteljica dužnosti američkog pravobranioca za zapadnu državu Washington, u saopštenju za medije. "Želim da pohvalim one građane koji su kontaktirali policiju - uključujući njegovu porodicu i vjersku zajednicu - izražavajući zabrinutost zbog radikalizacije optuženog."

Kada je uhapšen, kaže se u tužbi, Williams je pristao da razgovara sa istražiteljima. U tužbi se navodi da je namjeravao da postane "ekzekutor" ili "mitraljezac".

"Nije važno šta mi momci radite. Za to ću biti nagrađen", rekao je Williams, prema tužbi. Dodao je: "Želim da umrem. Mi volimo svoju smrt više nego što vi volite svoje živote".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG