Linkovi

Policija privela desetine učesnika protesta u Bjelorusiji


Policija hapsi učesnike protesta u Minsku, 11. oktobar 2020. (Foto: Rojters/Stringer)
Policija hapsi učesnike protesta u Minsku, 11. oktobar 2020. (Foto: Rojters/Stringer)

Bezbjednosne snage u Bjelorusiji privele su u nedjelju desetine demonstranata i upotrijebile silu, uključujući vodene topove i palice, da rastjeraju okupljene koji su zahtijevali nove predsjedničke izbore, pokazuju TV snimci, a prenosi Reuters.

Na snimcima, koje su objavili lokalni mediji, vide se policajci sa crnim maskama kako odvlače učesnike protesta u crne kombije bez oznaka i biju demonstrante palicama na skupu u Minsku, na kojem su se okupile hiljade ljudi.

Bjelorusiju potresaju ulični protesti i napadi od kako su vlasti objavile da je dugogodišnji predsjednik Aleksandar Lukašenko ubjedljivo pobijedio na predsjedničkim izborima 9. avgusta.

Građani svakodnevno protestuju na ulicama i zahtijevaju Lukašenkovu ostavku i održavanje novih izbora. Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, odbacuje optužbe da je njegova pobjeda rezultat namještenih izbora.

Bezbjednosne snage su tokom obračuna sa demonstrantima privele više od 13.000 ljudi, od kojih su neki kasnije pušteni iz zatvora. Lukašenkovi ključni politički protivnici su u zatvoru ili su napustili zemlju.

Novo nasilje uslijedilo je nakon što se Lukašenko u subotu sastao sa pritvorenim opozicionim liderima u Minsku, što je podstaklo pojedine opozicione aktiviste da povjeruju da je lider Bjelorusije spreman na određene ustupke.

Policija u Minsku saopštila je u nedjelju da je privela "nekoliko desetina" ljudi. Ruska novinska agencija Interfaks prenijela je da je uhapšeno oko 50 osoba, a da je policija upotrebila šok bombe da rastjera demonstrante.

Sjedinjene Države, Evropska unija, Britanija i Kanada uvele su sankcije nizu visokih bjeloruskih zvaničnika, optuženih za prevaru i kršenje ljudskih prava poslije predsjedničkih izbora.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, koja se nalazi u Litvaniji, u nedjelju je ponovo zatražila održavanje novih izbora i oslobađanje političkih zatvorenika. U nedelju se protestovalo i u drugim gradovima širom Bjelorusije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG