Linkovi

Britanija i Kanada uvele sankcije Lukašenku


Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko na ceremoniji polaganja zakletve u Minsku, 23. septembar 2020. (Foto: Andrei Stasevich/BelTA/Handout via Reuters)
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko na ceremoniji polaganja zakletve u Minsku, 23. septembar 2020. (Foto: Andrei Stasevich/BelTA/Handout via Reuters)

Britanija i Kanada uvele su sankcije predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku, njegovom sinu i visokim vladinim zvaničnicima.

Sankcije, prve koje su zbog krize u Bjelorusiji uvele velike zapadne sile, obuhvataju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine bjeloruskih zvaničnika, prenosi Reuters.

Britanija je uvela sankcije Lukašenku, njegovom sinu Viktoru, šefu kabineta Igoru Sergejenku, ministru unutrašnjih poslova Juriju Karajevu, zamjenicima ministra Aleksandru Barsukovu i Juriju Nazarenku, zamjeniku komandanta unutrašnjih snaga Kazalbeku Atabekovu i šefu specijalnih policijskih snaga Minska Dmitriju Balabi.

"Velika Britanija i Kanada poslale su jasnu poruku uvođenjem sankcija nasilnom i lažnom režimu Aleksandra Lukašenka. Ne prihvatamo rezultate namještenih izbora. Pobrinućemo se da za svoje poteze odgovaraju oni koji su počinili nasilje protiv bjeloruskog naroda i branićemo naše principe demokratije i ljudskih prava", poručio je Rab.

Policija privodi učesnika protesta u Minsku
Policija privodi učesnika protesta u Minsku

Kanada je uvela sankcije Lukašenku i još deset osoba.

"Od namještenih predsjedničkih izbora u avgustu, bjeloruska vlada sprovela je sistematsku kampanju represije i nasilja protiv mirnih protesta i opozicionih grupa", navodi se u saopštenju kanadskog Ministarstva inostranih poslova.

Kanada je saopštila da su sankcije dio širih diplomatskih napora da se podrži bjeloruski narod.

Više od 12.000 ljudi je uhapšeno, a stotine su i dalje u zatvoru, od kako je Lukašenko proglašen ubjedljivim pobednikom predsjedničkih izbora 9. avgusta, za koje je opozicija ocijenila da su namješteni.

Evropska unija saopštila je da će uvesti sankcije nizu bjeloruskih zvaničnika, ali još nije utvrdila spisak. Pojedine manje članice EU, koje su blizu Bjelorusije, već su objavile svoje spiskove sankcionisanih zvaničnika, ne čekajući poteze Brisela.

Agencija Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore, prenijela je da SAD takođe planiraju sankcije.

XS
SM
MD
LG