Linkovi

Prijavljena otmica bjeloruske opozicionarke


Marija Kolesnikova (Foto: AP)
Marija Kolesnikova (Foto: AP)

Mariju Kolesnikovu, jednu od vodećih ličnosti bjeloruske opozicije, prema izjavama svjedoka, odveli su neidentifikovani muškarci sa demonstracija protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Osoba koja se predstavila kao Anastasija izjavila je za bjeloruski vebsajt Tut.bu da je vidjela kako Kolesnikovu na silu odvode muškarci u civilu u minibus i odlaze.

Kolesnikova je posljednja od tri žene koja je ostala u Bjelorusiji, a zajedno su koordinirale opoziciono djelovanje u pokušaju da poraze Lukašenka na izborima 9. avgusta.

Saveznica Kolesnikove Olga Kovalkova otišla je u Poljsku u subotu, i istakla da su je vlasti natjerale da napusti zemlju, dok je glavna opozicionarka Svetlana Tihanovskaja u Litvaniji sa djecom još od izbora, u strahu za vlastitu bezbjednost.

U intervjuu za Glas Amerike, Tihanovskaja je rekla da radi na tome da se organizuju novi izbori i pored toga što se Lukašenko tome protivi.

Na protestima je tokom vikenda ponovo bilo desetine hiljada ljudi, koji su vikali Lukašenku „odlazi” i da je „pacov”.

Demonstranti su došli do rezidencije predsjednika, tri kilometra od centra Minska, uprkos kordonima koje je policija postavljala. Policija je koristila suzavac, vodene topove i borna kola da razbije demonstracije. Više od 200 demonstanata je uhapšeno širom Bjelorusije u nedjelju, od toga 100 u Minsku, naveo je lokalni Viasna centar za ljudska prava.

Do sada je preko 1.700 demonstranata uhapšeno, a prijavljena je smrt najmanje četvoro. Lukašenko je na vlasti od 1994. godine

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG