Linkovi

Bjeloruska opoziciona liderka za VOA: Žao nam je što Putin podržava diktatora, a ne narod


Predsjednici Bjelorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, rukuju se tokom sastanka u Sočiju, 14. septembar 2020.
Predsjednici Bjelorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, rukuju se tokom sastanka u Sočiju, 14. septembar 2020.

Bjeloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja rekla je za Glas Amerike da je građanima u Bjelorusiji žao što ruski predsjednik Vladimir Putin podržava Aleksandra Lukašenka, a ne narod.

"Veoma nam je žao što gospodin Putin podržava diktatora u ovoj situaciji, a ne bjeloruski narod. On vidi šta se događa u Bjelorusiji - da smo većina i da više ne želimo da živimo pod ovom vladom. Probudili smo se i želimo da sami odlučimo kako da živimo. Mi, bjeloruski narod, smatramo da je to neprihvatljivo", poručila je Tihanovskaja u intervjuu ukrajinskom servisu Glasa Amerike, u odgovoru na pitanje kako komentariše Lukašenkov susret sa Putinom.

Tihanovskaja, koja je bila Lukašenkov protivkandidat na spornim predsjedničkim izborima 9. avgusta, ponovila je da narod ne smatra Lukašenka legitimnim predsjednikom.

"Svi trenutni razgovori i sporazumi će biti preispitani u budućnosti nakon novih fer izbora i kada na vlasti bude novi predsjednik", najavila je Tihanovskaja, koja je u egzilu u Litvaniji.

Bjeloruski lider rekao je u srijedu da je od ruskog predsjednika Vladimira Putina tražio da snabdije Bjelorusijiu oružjem, dok u zemlji traju masovni protesti poslije spornih predsjedničkih izbora, prenosi agencija Reuters.

Lukašenko je tokom razgovora sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Minsku rekao: "Od predsjednika Rusije sam takođe tražio nekoliko novih vrsta oružja".

Lukašenko nije prezicirao o kojem oružju je riječ.

"Možemo da držimo situaciju pod kontrolom ne samo u Bjelorusiji, već i duž naših granica", dodao je Lukašenko, a prenosi državna novinska agencija Belta.

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruski predsjednik nije sa Lukašenkom razgovarao o snabdijevanju Bjelorusije novim oružjem na sastanku prije dva dana, prenijela je agencija Tass.

Rusija i Bjelorusija trenutno drže zajedničke vojne vježbe, koje će trajati do kraja septembra. Lukašenko je naglasio da bi dvije zemlje trebalo da planiraju još sličnih vježbi.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov u međuvremenu je najavio da će Moskva do kraja godine poslati Minsku milijardu dolara - što je prva tranša zajma od ukupno 1,5 milijardi, a da će ostatak izdvojiti 2021. godine.

Siluanov je rekao novinarima da će zajam, koji su dogovorili Putin i Lukašenko, pomoći Bjelorusiji i njenim državnim kompanijama da plate dugove i poboljšati finansijsku stabilnost u toj zemlji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG