Linkovi

SAD traže podršku saveznika za moguće sankcije Kini zbog rata u Ukrajini


Sjedinjene Države govore bliskim saveznicima o mogućnosti uvođenja novih sankcija Kini ako Peking pruži vojnu podršku Rusiji za njen rat u Ukrajini, prema četiri američka zvaničnika i drugim izvorima.

Konsultacije, koje su još u preliminarnoj fazi, imaju za cilj prikupljanje podrške niza zemalja, posebno onih u bogatoj Grupi 7 (G7), kako bi se koordinirala podrška za sva moguća ograničenja.

Nije jasno kakve će konkretne sankcije predložiti Washington. Razgovori nisu ranije objavljeni.

Ministarstvo finansija SAD-a, vodeća agencija za uvođenje sankcija, odbila je komentirati.

Washington i njegovi saveznici su posljednjih sedmica rekli da Kina razmatra da dostavi oružje Rusiji, što Peking negira. Pomoćnici američkog predsjednika Joea Bidena nisu javno dali dokaze.

Oni su također direktno upozorili Kinu da to ne čini, uključujući sastanke između Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, kao i tokom osobnog sastanka 18. februara između američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i visokog kineskog diplomate Wang Yia na marginama globalna sigurnosna konferencija u Minhenu.

Prvi koraci Bidenove administracije da se suprotstavi kineskoj podršci Rusiji uključivali su neformalni kontakt na nivou osoblja i diplomatije, uključujući Ministarstvo finansija, rekli su izvori upoznati s tim.

Rekli su da zvaničnici postavljaju temelje za potencijalnu akciju protiv Pekinga sa osnovnom grupom zemalja koje su najviše podržavale sankcije uvedene Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu prije godinu dana.

Upitan o konsultacijama, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće rekao je da je ruski rat otežavao Kini s Evropom i drugima.

"To je smetnja za Kinu i potencijalni udarac njihovim međunarodnim odnosima koje im ne trebaju niti treba da žele", rekao je portparol.

OBAVJEŠTAJNI PODACI

Jedan zvaničnik iz zemlje koju je konsultovao Washington rekao je da su vidjeli samo oskudne obavještajne podatke koji podržavaju tvrdnje da Kina razmatra moguću vojnu pomoć Rusiji. Američki zvaničnik je, međutim, rekao da su davali detaljne izvještaje o obavještajnim podacima saveznicima.

Očekuje se da će uloga Kine u rusko-ukrajinskom ratu biti među temama kada se Biden sastane s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Bijeloj kući u petak. Prije toga u New Delhiju u srijedu i četvrtak o ratu će razgovarati ministri vanjskih poslova iz desetina zemalja, uključujući Rusiju, Kinu i Sjedinjene Države.

Prošle sedmice Kina je objavila dokument od 12 tačaka u kojem poziva na sveobuhvatni prekid vatre koji je na Zapadu dočekan sa skepticizmom.

Prvobitni pristup Washingtona o sankcijama još nije doveo do širokog dogovora o bilo kakvim konkretnim mjerama, rekli su izvori.

Jedan izvor je rekao da administracija želi prvo pokrenuti ideju koordinisanih sankcija u slučaju da se otkriju bilo kakve pošiljke u Rusiju iz Kine, koja je proglasila partnerstvo "bez ograničenja" neposredno prije invazije 24. februara prošle godine .

"Na frontu G7, mislim da postoji stvarna svijest", rekao je drugi izvor, ali je dodao da detaljne mjere usmjerene na Kinu još nisu na snazi.

DA LI KINA MOŽE DA USMJERI KONFLIKT?

Sukob u Ukrajini se pretvorio u žestoki rovovski rat. S obzirom na to da Rusiji ponestaje municije, Ukrajina i njene pristalice strahuju da bi zalihe iz Kine mogle dovesti do koristi Rusije u sukobu .

Kao dio srodnog diplomatskog pritiska, Washington je dobio riječi u izjavi G7 od 24. februara povodom obilježavanja prve godišnjice rata u kojoj se pozivaju "treće zemlje" da "prestanu pružati materijalnu podršku ruskom ratu ili će se suočiti s teškim troškovima".

Iako se u saopštenju ne spominje Kina po imenu, SAD su uvele nove kazne ljudima i kompanijama optuženim da su pomogli Rusiji da izbjegne sankcije. Mjere su uključivale ograničavanje izvoza kompanija u Kini i drugdje koje će im blokirati kupovinu artikala, poput poluprovodnika.

"Pokušali smo vrlo jasno, kako privatno u Minhenu, tako i javno, da pokažemo našu zabrinutost", rekao je Kongresu ove sedmice Daniel Kritenbrink, najviši američki diplomata za istočnu Aziju. "Razgovarali smo o implikacijama i posljedicama ako to učine. I također znamo da mnogi naši istomišljenici dijele te zabrinutosti."

Među izazovima s kojima se Sjedinjene Države suočavaju prilikom uvođenja sankcija Kini, drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji, jeste njena temeljita integracija u glavne ekonomije Evrope i Azije, što komplikuje pregovore. Američki saveznici od Njemačke do Južne Koreje suzdržani su od otuđenja Kine.

Anthony Ruggiero, stručnjak za sankcije za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, rekao je da Bidenova administracija ima prostora za ekonomsko ograničavanje privatnih aktera unutar Kine i da bi to moglo odvratiti vladu i banke od pružanja daljnje podrške.

"Tada administracija može slati poruke Kini javno i privatno, s tim da je ovo drugo eksplicitnije, da će SAD eskalirati sankcije kako bi uključile ciljanje kineskih banaka s punim rasponom dostupnih opcija", rekao je Ruggiero, sada u Fondaciji za grupu za odbranu demokratije.

Washington bi trebao natjerati Kinu da bira između pristupa američkom finansijskom sistemu ili pomaganja u ratu Rusije, rekao je Ruggiero, navodeći pristup sankcijama Iranu i Sjevernoj Koreji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG