Linkovi

Američki zvaničnici strahuju da bi dezinformacije mogle izazvati izborno nasilje


Izborna radnica pregledava glasački listić pristigao poštom u registru birača okruga Sacramento u Sacramentu, Kalifornija, 3. juna 2022.
Izborna radnica pregledava glasački listić pristigao poštom u registru birača okruga Sacramento u Sacramentu, Kalifornija, 3. juna 2022.

Samo nedjelju dana uoči izbora za Kongres, visoki američki zvaničnici izražavaju zabrinutost da bi dezinformacije ili operacije američkih protivnika za širenje uticaja mogle da izazovu nasilje na biralištima.

Već nedjeljama, najviši zvaničnici Federalnog istražnog biroa i Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost tvrde da nisu pronašli nikakve nagovještaje konkretnih ili vjerodostojnih prijetnji glasanju 8. novembra.

Međutim, sve više zvaničnika izražava strah zbog pojačanih unutrašnjih političkih tenzija koje su zahvatile veći dio zemlje, i kako bi to moglo da se odrazi na dan izbora, kada se pomiješa sa lažnim ili obmanjujućim narativom, ponekad iz stranih zemalja kao što su Rusija, Kina i Iran.

"To je povod za značajnu zabrinutost," izjavila je Jen Easterly, direktorica američke Agencije za bezbjednost cyber prostora i infrastrukture (CISA) na jednom forumu u utorak u Washingtonu.

Jen Easterly
Jen Easterly

"Imate dezinformacije i lažne informacije koje strani protivnici mogu da iskoriste da unesu razdor među američke građane, da podriju povjerenje u integritet naših izbora i da podstaknu nasilje protiv izbornih zvaničnika", rekla je Easterly.

Pored toga,"imate užasnu zabrinutost za fizičku bezbjednosti na do sada neviđenom nivou, prijetnje zastrašivanjem, nasiljem, uznemiravanjem izbornih zvaničnika, glasača", dodala je ona.

CISA, vodeća američka agencija za upravljanje rizicima po bezbjednost izbora, nije usamljena u svojoj zabrinutosti. Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost (DHS) je više puta upozoravao na mogućnost nasilja tokom kongresnih izbora, ističući još u junu da bi oni mogli da posluže kao povod za okupljanje domaćih ekstremista sklonih nasilju.

I visoki zvaničnici američkih agencija za sprovođenje zakona također su upozorili da je broj prijetnji izbornim radnicima i zvaničnicima drastično porastao, i da je od juna 2021. prijavljeno više od hiljadu.

Od toga, skoro 60 odsto odnosi se na sedam država, u kojima su skeptici osporavali rezultate američkih predsjedničkih izbora 2020. ili se ishod provjeravao zbog nepotkrijepljenih navoda o prevari.

"Veoma je žalosno stanje stvari kada su izborni zvaničnici zabrinuti za svoju bezbjednost," izjavio je sekretar za unutrašnju bezbjednost Alejandro Mayorkasna konferenciji u Virginiji prošle nedjelje. "Imamo izvještaje o brojnim izbornim zvaničnicima koji su izrazili zabrinutost."

Državni i lokalni zvaničnici su takođe prijavili da uočavaju sve više poziva na nasilje na društvenim medijima, uključujući pretnje izbornim zvaničnicima i neke pozive na građanski rat.

Zvaničnici i DHS-a i CISA-e saopštili su da je njihov odgovor na taj problem bliska saradnja sa državnim i lokalnim zvaničnicima koji imaju krajnju odgovornost za sprovođenje izbora, a sa kojima razmjenjuju najnovije obavještajne podatke o prijetnjama i pomažu u koordinaciji sa zvaničnicima za sprovođenje zakona.

CISA također drži časove za izborne radnike o tome kako da deeskaliraju potencijalni sukob, dok je skraćenu video verziju instrukcija čak objavila na YouTubeu.

Pored toga, CISA i državni izborni zvaničnici i organizacije nastoje da se suprotstave potencijalnim operacijama širenja uticaja, koje su osmišljene da šire lažne i obmanjujuće informacije, tako što promovišu stranice kao što je CISA-in "Stranica za kontrolu glasina", čiji cilj je da razotkrije priče koje se objavljuju da stvore konfuziju i unesu sumnju.

Dok visoki američki zvaničnici tek treba da povuku direktnu vezu između određenih dezinformacija i konkretnih slučajeva nasilja u vezi sa izborima, oni kažu da nema sumnje da su se protivnici poput Rusije, Kine i Irana pokušavali da povećaju političke tenzije unutar SAD-a.

"Znamo da naši strani protivnici to rade", rekao je pomoćnik direktora Federalnog istražnog biroa za borbu protiv terorizma Robert Wells prošle nedjelje, posebno ukazujući na Rusiju.

"Rusija voli da sjedi i gleda kako se Sjedinjene Države na neki način same sebe razdiru. Mislim da im se sviđa ono što vide, ali će definitivno preduzeti korake da raspiruju vatru na društvenim medijima", rekao je Wells.

Zvaničnici također brinu šta će se dogoditi kada se ti napori kombinuju sa sve prisutnijim stavovima protiv vlade i vlasti.

"Bezbroj teorija zavjere nastavlja da se širi, sa različitim narativima povezanim sa lažnim tvrdnjama o izborima 2020," rekla je pomoćnica sekretara za unutrašnju bezbjednost Samantha Vinograd, napominjući da su takve tvrdnje "historijski povezane sa jasnim nasiljem".

"Također smo videli da se prozor između aspirativne retorike na internetu i akcije značajno suzio", rekla je ona. "Svakako smo veoma usredsređeni na ono što smatramo izuzetno povećanom prijetnjom."

XS
SM
MD
LG