Linkovi

Vlada Federacije proglasila “povjerljivim” ugovor o nabavci pola miliona vakcina iz Kine


Vietnam receives 500,000 Sinopharm vaccine doses as donations from China on June 20, 2021.
Vietnam receives 500,000 Sinopharm vaccine doses as donations from China on June 20, 2021.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je prije 14 dana na ugovor o nabavci pola miliona kineskih vakcina Sinopharm stavila oznaku stepena tajnosti “povjerljivo”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Stručnjaci takvu odluku smatraju neosnovanom.

Zahtjevom za slobodan pristup informacijama, novinari BIRN-a BiH su nakon potpisivanja Ugovora o direktnoj nabavci 500.000 doza kineskih vakcina Sinopharm od 10. juna, tražili dostavljanje tog dokumenta.

Umjesto ugovora, iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije, koji je ugovor potpisao, odgovorili su da ne mogu dostaviti dokument jer je Vlada na sjednici 24. juna 2021. godine donijela odluku kojom “tekst Ugovora o nabavci SARS-CoV-2 Vaccine (…) nosi oznaku stepena tajnosti ‘povjerljivo’”.

Leila Bičakčić, izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), smatra da bi ovakva informacija, po svojoj prirodi, trebala biti javna bez da se traži po Zakonu o slobodi pristupa informacijama (ZOSPI).

“Ovakva informacija bi po svojoj prirodi trebala biti javna unaprijed – Vlada je treba objaviti da bi građanima stavila do znanja koliko vakcina i po kojoj cijeni su kupili kad su već ovoliko dugo čekali”, kaže Bičakčić dodajući da odlučivanje po zahtjevu o slobodnom pristupu informacijama podliježe takozvanom testu javnog interesa.

“Po takvom testu, ta bi informacija morala biti objavljena u interesu javnosti jer on prevazilazi povjerljivost”, kaže direktorica CIN-a, organizacije koja tužbama protiv institucija koje ne poštuju Zakon o slobodnom pristupu informacijama nastoji povećati transparentnost.

Na dodatni upit upućen Zavodu, čijim zahtjevom je traženo stavljanje oznake “povjerljivo”, odgovoreno je da je to bio zahtjev proizvođača.

Semira Degirmedžić, novinarka portala Fokus koja je prošle godine otkrila detalje ugovora o nabavci respiratora, za što se sada sudi premijeru Federacije i njegovoj zamjenici, za BIRN BiH kaže kako je njeno iskustvo s transparentnošću Zavoda sve vrijeme jako loše.

“Sad imamo situaciju da kažu da su stavili oznaku tajnosti i na ovu nabavku. To je još jedan pokazatelj kako institucije u BiH troše budžetski novac, a imamo svi pravo znati kolika je cijena tih vakcina, jesu li one preplaćene”, kaže Degirmedžić, koja navodi kako je situacija u BiH odavno kritična ako se uzme u obzir da je većina zemalja provela imunizaciju svog stanovništva.

“Zavod stavlja oznaku tajnosti na nabavku koja bi trebala biti javna i transparentna”, navodi Degirmedžić.

Njeno mišljenje dijeli i pravnica posvećena boljem poštovanju otvorenog pristupa informacijama za novinare Vildana Džekman iz Udruženja “BH novinari”, koja navodi da informacije koje ne narušavaju tuđa prava moraju biti dostupne javnosti.

“Informacije koje se tiču visine nabavke, količine nabavke vakcina, države od koje smo kupili vakcine ili dobili kao donaciju, to mora biti jedna javna informacija za sve građane i građanke BiH”, kaže Džekman dodajući kako ne vidi nijedan osnov da se na ugovor o nabavci vakcina stavi oznaka tajnosti.

U izvještaju sa sjednice od 24. juna 2021. godine ne spominje se stavljanje stepena tajnosti na ugovor. Navedeno je kako je Zavod prezentirao glavne aktivnosti provedene u ovom periodu, poduzete radnje na pripremi i realizaciji ugovora za nabavku vakcina za potrebe građana Federacije BiH direktnim putem.

Odgovor BIRN-u BiH signiran je dan nakon stavljanja ove oznake, što Bičakčić smatra kršenjem procedura.

“Sve i da postoji osnova da se stavi oznaka tajnosti, ta oznaka se stavlja nakon upita javnosti, što je opet potpuno kršenje procedure jer nije bila proglašena tajnom u vrijeme nastajanja informacije, u vrijeme zaključivanja ugovora”, navodi Bičakčić, dodajući kako Vlada ovim krši sve osnove informiranja javnosti o trošenju javnog novca.

Novinarima BIRN-a nije odgovoreno na zahtjev za dostavljanje zaključka o stavljanju oznake tajnosti na ugovor iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Iz Ureda Vlade za odnose s javnošću su kazali kako oni nisu u posjedu tog zaključka.

Ranije je iz Vlade Federacije saopćeno kako entitet direktno pregovara s Kinom o nabavci vakcina, te da je ugovor u ime Vlade potpisao v.d. direktora Zavoda Siniša Skočibušić. Federalni premijer Fadil Novalić je tada rekao da “zbog klauzule o javnosti nismo u mogućnosti dati više informacija o ovome”.

“Vlada Kine je odobrila Federaciji BiH iznos pola miliona doza vakcina. Svugdje u svijetu države nabavljaju vakcinu, a Vlada Federacije je poduzimala, poduzima i poduzimat će sve aktivnosti da za građane Federacije nabavi vakcine”, istaknuo je tada Novalić.

XS
SM
MD
LG