Linkovi

Danska donira vakcine Zapadnom Balkanu


Medicinska radnica na Kosovu priprema dozu vakcine AstraZeneca.
Medicinska radnica na Kosovu priprema dozu vakcine AstraZeneca.

Danska će donirati Albaniji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu milion doza AstraZeneca vakcina protiv COVID-19, kao i dodatnih milion doza iste vakcine putem COVAX programa za ravnomjernu raspodjelu vakcina Svjetske zdravstvene organizacije.

Donacije zemljama Zapadnog Balkana odnosi se na doze vakcina britanskog proizvođača koje je Danska kupila i platila, ali koje joj još uvijek nisu isporučene, navodi se na siteu danskog Ministarstva spoljnih poslova i dodaje da će vakcine biti isporučene tokom narednih mjeseci.

Ministar spoljnih poslova Danske Jepe Kofod rekao je da mu je zadovoljstvo što bliskim partnerima mogu da pomognu sa vakcinama.

"Imamo veliki zajednički interes da se zajedno borimo protiv pandemije", kazao je Kofod.

Ministar zdravlja Danske Magnus Hojneke izjavio je da ta država od početka slijedi strategiju kupovine mnogo različitih vakcina.

"Sada imamo više doza nego što trenutno koristimo. One bi trebalo da koriste zemljama kojima još uvek nedostaju vakcine. Nijedna vakcina se ne smije baciti", rekao je on.

Ministar za pomoć razvoju Fleming Muler Mortensen izjavio je da COVAX mehanizam igra ključnu ulogu u globalnoj raspodjeli vakcina i time se bori protiv novih žarišta i sojeva virusa.

"U nekoliko navrata smo finansijski podržavali COVAX. Sada takođe doprinosimo donacijama vakcina. Izdvojili smo 300.000 doza za zemlje na sjeveru Afrike, kojima je sada potrebna veća količina vakcina", rekao je on.

Danska vlada je saopštila da je donacija preko COVAX sistema prije svega namijenjena zemljama sjeverne Afrike i Butanu.

Danska je u aprilu suspendovala vakcinaciju AstraZeneca vakcinom, zbog zabrinutosti zbog rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka.

Na siteu danskog ministarstva se navodi da je ova vakcina trenutno uključena kao opcija za vakcinaciju, ali da je potražnja za njom ograničena.

Evropska medicinska agencija (EMA) saopštila je 13. juna da bi zemlje trebalo da izbjegavaju AstraZenecu za starije od 60 godina zbog bojazni od rijetke pojave zgrušavanja krvi.

EMA smatra vakcinu AstraZenece sigurnom za sve dobne skupine, no nekoliko zemalja članica Evropske unije je prestalo da je koristiti za mlade ili je ograničilo na ljude od 50 do 65 godina.

Voditelj radne grupe EMA-e za COVID-19 Marco Cavaleri je kazao za Reuters da je njihov stav i dalje da "u kontekstu pandemije korist od vakcine premašuje moguće rizike".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG