Linkovi

BiH: Schmidt novi visoki predstavnik međunarodne zajednice, Inzko podnio ostavku


Bosnia-Herzegovina - Valentin Inzko, former High Representative for Bosnia and Herzegovina (l) and Crhistian Schmidt, newly appointed High Representative for Bosnia and Herzegovina, combo photo, 27May2021
Bosnia-Herzegovina - Valentin Inzko, former High Representative for Bosnia and Herzegovina (l) and Crhistian Schmidt, newly appointed High Representative for Bosnia and Herzegovina, combo photo, 27May2021

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu (PIC) mira službeno su u četvrtak, 27. maja, imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka.

."Upravni odbor se raduje suradnji s gospodinom Schmidtom, nakon što prvog аugusta 2021. preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka gospodina Inzka stupiti na snagu", saopćeno je iz Vijeća za provedbu mira.

Schmidt će na mjestu visokog predstavnika naslijediti Valentina Inzka, koji je na ovoj poziciji od 2009. godine, a koji je podnio ostavku u četvrtak, 27. maja

Jako sam zadovoljan što me danas Upravni odbor Vijeća za provedbu mira imenovao za narednog visokog predstavnika u BiH. I čast mi je kao i posvećenost da blisko sarađujem sa međunarodnom zajednicom za budućnost ljudi u BiH”, rekao je u izjavi novoizabrani visoki predstavnik.

Upravni odbor PIC-a zahvalio je Njemačkoj na inicijativi i iskazao nadu da će gospodin Schmidt ubrzati ispunjenje uvjeta i ciljeva iz programa "5+2" i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednju provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir.

"Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH", saopćeno je.

OHR će obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) o odluci Upravnog odbora PIC-a.

Upravni odbor PIC-a izrazio je zahvalnost ambasadoru Valentinu Inzku na "njegovoj dugotrajnoj, izuzetnoj posvećenosti i ogromnom doprinosu provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma kao i sigurnosti i stabilnosti u BiH u posljednjih 12 godina".

Čestitku Shmidtu objavio je i portparol State Departmenta.

Funkcija visokog predstavnika sa statusom diplomatske misije u Bosni i Hercegovini je uspostavljena u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, koji se obično naziva Daytonski mirovni sporazum, dogovorenim 21. novembra 1995. u vojnoj bazi u američkom Daytonu i potpisanim 14. decembra 1995. u Parizu, tačnije Aneksom 10 sa zadatkom da nadgleda provedbu mirovnog sporazuma.

Za ukidanje OHR-a u BiH su 2008. godine postavljena 5+2 uvjeta i cilja, među kojima su raspodjela imovine između države i drugih nivoa vlasti, rješenje za vojnu imovinu, provođenje Konačne odluke za Brčko distrikt, fiskalna održivost BiH, te vladavina prava.

Ona podrazumijeva usvajanja Državne strategije za ratne zločine, donošenje zakona o strancima i azilu i usvajanje Državne strategije za reformu sektora pravosuđa.

XS
SM
MD
LG