Linkovi

Visoki predstavnik Inzko: Tri mjeseca rok da Skupština RS oduzme povelje ratnim zločincima


Narodna skupština RS, arhivska fotografija
Narodna skupština RS, arhivska fotografija

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko (Inzko) uputio je pismo predsjedniku Narodne Skupštine Republike Srpske (RS) i predsjednicima svih klubova u ovom entitetskom zakonodavnom tijelu u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Narodna Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Iz ureda Viskokog predstavnika za Radio Slobodna Evropa (RSE) je potvrđeno da je pismo Visokog predstavnika rukovodstvu Narodne skupštine RS poslato u utorak 2. februara.

Valentin Inzko
Valentin Inzko

U pismu, koji je RSE imao na uvid, piše kako je 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS dodijelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima. Te da ih je uručio predsjednik Narodne Skupštine Nedeljko Čubrilović.

Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje”, naveo je Incko u pismu.

Radovan Karadzic
Radovan Karadzic

Podsjeća da su Karadžić, Krajišnik i Plavšić, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za ratne zločine.

Obraćam vam se da bih podstaknuo na preduzimanje napora u cilju ostvarivanja pomirenja u BiH kao osnove za održivi mir, stabilnost i prosperitet zemlje u korist svih njenih građana. Javno osuđivanje veličanja ratnih zločinaca predstavlja presudan korak u tom procesu”, naveo je Incko u pismu.

Momcilo Krajisnik, right-hand man to Bosnian Serb wartime leader Radovan Karadzic, makes his first public appearance at the United Nations tribunal for ex-Yugoslavia in The Hague April 7. Krajisnik the highest-ranking political figure yet to face the UN t
Momcilo Krajisnik, right-hand man to Bosnian Serb wartime leader Radovan Karadzic, makes his first public appearance at the United Nations tribunal for ex-Yugoslavia in The Hague April 7. Krajisnik the highest-ranking political figure yet to face the UN t

Dodaje kako veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi koja se mogla vidjeti 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve.

Na koncu, njime se destabilizuje region i ugrožavaju izgledi za pomirenje u BiH”, navodi se u pismu.

Visoki predstavnik je naveo i da uklanjanje “ploče osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa prostorija Studentskog doma na Palama bio je prvi korak u pravom smjeru”.

Time se stvara izvanredna prilika da Narodna Skupština RS sa vama na čelu nastavi tim putem kako bi pokazala političku zrelost, moralnu odgovornost i umjerenost prema budućnosti, time što ćete oduzeti povelje s odlikovanjima dodijeljenje osuđenim ratnim zločincima Karadžiću, Krajišniku i Plavšićki, čime biste se Vi lično i institucija koja se nalazi pod Vašim vodstvom stavili na pravu stranu istorije. Vama i NSRS dajem rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine”, naveo je Inzko u pismu predsjedniku Narodne Skupštine RS Nedeljku Čubriloviću.

Predsjednik kluba Zajedno za Bosnu i Hercegovinu u Narodnoj Skupštini Edin Ramić za RSE je potvrdio da je pismo stiglo i na adresu svih klubova u Narodnoj Skupštini RS.

On Inckovo pismo vidi kao početak djelovanja međunarodne zajednice „koja ima obavezu da štiti Dejtonski mirovni sporazum, i neke principe na kojima počiva Ustav i vrijednosti ove zemlje“.

Ramić kaže kako smatra da će Narodna Skupština RS postupiti onako kako naredi centar moći koji se ne nalazi u Skupštinskim klupama, ali koji njima upravlja.

Ukoliko budu vjerovali da će međunarodna zajednica, u ovom slučaju OHR, zaista biti u stanju da donese određene sankcije zvaničnicima RS, oni će utoliko povući ta odlikovanja. Oni će naći načina da ti koji su odlikovani samoinicijativno u zaštiti vladajuće garniture ili slično vrate ta odlikovanja“, navodi Ramić za RSE.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG