Linkovi

BiH: Tri nova slučaja koronavirusa


Banja Luka
Banja Luka

Nadležne institucije u RS-u u subotu navode da postoji još nova tri slučaja korona virusa. Ukupan broj zaraženih u BiH je 21, u FBiH tri slučaja, u RS-u 18.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u RS-u najavio konferenciju za novinare u nedjelju.

Informacije od petka

U petak je novi koronavirus bio potvrđen je kod još pet osoba u Republici Srpskoj.

Riječ je o ženskim osobama mlađe životne dobi, koje su bile u kontaktu sa ranije potvrđenim slučajem koji je imao bliski kontakt sa osobom kod koje je potvrđen koronavirus u Hrvatskoj.

"Svi se osjećaju dobro, dvije osobe su u izolaciji u Univerzitetskom Kliničkom centru, a tri su u kućnoj izolaciji. Nijedan pacijent nije vitalno ugrožen", navode iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

U Banjaluci zatvoreni i vrtići

Štab za vanredne situacije Grada Banja Luka donio je danas odluku da se od ponedjeljka, 16. marta obustavlja rad i predškolskih ustanova. Kako je navedeno, za nešto više od 100 djece biće organizovano čuvanje u četiri javna objekta u manjim grupama.

“Realno je očekivati da raste broj oboljelih. Sve moguće mjere zaštite se preduzimaju i pozivam građane da, radi svog zdravlja i zdravlja svih u svom okruženju, disciplinovano poštuju mjere koje smo donijeli, jer će to prevenirati broj društvenih kontakata, mogućnost prenošenja virusa i rizika širenja bolesti”, rekao je nakon sjednice Štaba za vanredne situacije Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, dodajući da se mjere u većini slučajeva poštuju.

On je istakao da nisu prihvaćene primjedbe tržnih centara i da njihovo radno vrijeme radnim danima ostaje do 18 časova, te da vikendom neće moći da rade. Takođe je dodao da će doći do redukcija broja linija u javnom prevozu, te da će se utvrditi novi red vožnje.

Predložene mjere pomoći privredi u RS-u

Štab za praćenje štetnih posljedica koronavirusa na stanje u privredi Republike Srpske sačinio je prijedlog mjera za ublažavanje štetnih posljedica na privredne subjekte u ovom entitetu.

Među mjerama je odgoda plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za prošlu godinu do 30. juna.

Kako je saopšteno obaveze će biti isplaćene u ratama do kraja 2020. godine. Jedna od predloženih mjera je i hitna isplata povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u prošloj godini, gdje isplata počinje u ponedjeljak, 16. marta.

Kako je navedeno, u Vladi RS će u ponedjeljak, 16. marta biti održan sastanak sa predstavnicima svih banaka u Republici Srpskoj radi obezbjeđenja grejs perioda za kreditna zaduženja privrednih subjekata.

Smanjenje parafiskalnih nameta u završnoj fazi biće realizovano u aprilu 2020. godine, a kod najugroženijih privrednih subjekata, koji sarađuju sa zemljama koje su najteže pogođene koronavirusom, pojedinačno će se vršiti analiza stanja.

Među mjerama je i uvođenje moratorijuma na otplatu kredita Investiciono-razvojne banke u trajanju od tri mjeseca za privredne subjekte u Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG