Linkovi

BiH: Potvrđena četiri nova slučaja koronavirusa, Banjaluka ograničava radno vrijeme


Epruveta sa testom na koronavirus
Epruveta sa testom na koronavirus

Četiri nova slučaja koronavirusa potvrđena su u Republici Srpskoj, saopštio je jutros Alen Šeranić ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

U prvom slučaju riječ je o muškarcu i ženi koji su odmor proveli u Austriji i bili u kontaktu sa licem iz Hrvatske koje je zaraženo koronavirusom. U drugom slučaju riječ o muškarcu i ženi koji su u Sloveniji bili u kontaktu sa zaraženim licem.

"Ove osobe su se po povratku u Republiku Srpsku javile u nadležnu zdravstvenu ustanovu. Nakon uzetih briseva potvrđeno je da su zaraženi. Važno je da se sva zaražena lica osjećaju dobro", istakao je Šeranić.


Prema njegovim riječima ove osobe se ne nalaze u Univerzitetskom kliničkom centru RS, već su u kućnom karantinu, a radi se o osobama srednjih godina.

U Republici Srpskoj sada ima osam slučajeva zaraze koronavirusom, dok su u FBiH prijavljena tri slučaja zaraze, sva tri u Zenici.

Nove mjere u Banjaluci

Štab za vanredne situacije grada Banjaluka donio je niz novih mjera u cilju suzbijanja i sprječavanja širenja koronavirusa.

Naglašeno je da se radno vrijeme ograničava do 18 časova, osim za dragstore i pekare gdje će radno vrijeme trajati do 22 časa.

Tokom noći će raditi samo hoteli koji imaju svoje ugostiteljske objekte, dok se rad prekida u dječijim igraonicima, svadbenim salonima, fitness klubovima i noćnim klubovima. Tržni centri, kao i stočna nova pijaca neće raditi tokom vikenda.

"Ovdje se okuplja veći broj ljudi i preventivno radi zdravlja stanovništva uveli smo ove mjere ", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

On je dodao da će biti pojačane mjere javne higijene, javnog prevoza, te da će biti uvedeno dodatno pranje ulica i trgova.

Preporučeno je, takođe, da djeca predškolskog uzrasta ne idu u vrtiće, a do ponedjeljka će biti urađena analiza o broju djece koju nema ko da čuva u periodu dok su roditelji na poslu kako bi se u tom smislu što bolje organizovao rad predškolskih ustanova.

Mjere koje je donio gradski Štab za vanredne situacije na snagu stupaju odmah.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS juče je pozvalo građane da provode što više vremena na otvorenom, do se onima koji imaju respiratorne simptome savjetuje da ostanu u svojim kućama, kako ne bi ugrozili zdravlje drugih ljudi.

Prema preporukama građani treba da izbjegavaju bliske kontakte prilikom pozdrava, drže odstojanje sa drugim osobama, često peru ruke, održavaju mjere lične higijene i redovno provjetravaju prostorije u kojima borave.

XS
SM
MD
LG