Linkovi

BiH: Dva nova slučaja korona virusa u Banjaluci, zaraženo dijete i osoba mlađe životne dobi


Banja Luka
Banja Luka

Nakon laboratorijske analize uzoraka u Institutu za javno zdravstvo RS-a novi koronavirus potvrđen je kod još dvije osobe u Banjaluci, saopšteno je jutros iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Kako je navedeno riječ je o jednom djetetu i osobi mlađe životne dobi. Oni su bili u bliskom kontaktu sa juče potvrđenim slučajem muškarca i njegove supruge, koji su imali bliski kontakt sa osobom kod koje je potvrđen novi koronavirus u Sloveniji.

“Oni se osjećaju dobro, nalaze se u kućnoj izolaciji, a ljekari Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka će pratiti njihovo zdravstveno stanje”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ukupno 13 oboljelih

U BiH koronavirus trenutno je potvrđen kod 13 osoba. U FBiH prijavljena su tri slučaja zaraze u Zenici, dok je u RS-u zaraženo deset osoba. Dvije osobe se nalaze na Klinici za infektivne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpke, a osam osoba se nalazi u kućnoj izolaciji. Svi pacijenti se osjećaju dobro i nijedan nije vitalno ugrožen.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 488 osoba, koje su doputovale iz područja zahvaćenih koronavirusom, a nadzor je završen kod 132 osobe.

Putnici u izolaciju

Svi putnici koji dolaze iz područja gdje su registrovani slučajevi pojave novog virusa korona moraju da se unutar 14 dana od dolaska u Republiku Srpsku telefonski jave nadležnom domu zdravlja. Putnici koji nemaju svog porodičnog doktora u Republici Srpskoj potrebno da se telefonom jave Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Za sve informacije u vezi sa ovim pitanjima otvorena je besplatna telefonska linija 0800 50 555.

XS
SM
MD
LG