Linkovi

Trump suspendovao putovanja iz Evrope na 30 dana, NBA sezona prekinuta zbog koronavirusa


Donald Trump
Donald Trump

U danu kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju koronavirusa, a akcije na američkim berzama ušle u takozvano "medvjeđe tržište" (što je opis za tržišni trend kada berzanski indeksi izgube više od 20 odsto vrijednosti u odnosu na nedavni najviši domet), predsjednik SAD Donald Trump objavio je nove ekonomske mere i zabranu putovanja iz Evrope, u namjeri da smiri sve nervozniju naciju.

Tokom obraćanja iz Ovalne kancelarije, koje su prenosile sve nacionalne televizije, tek drugo takvo večernje obraćanje u dosadašnjih 38 mjeseci na položaju, Trump je rekao da su "puna moć federalne vlade i privatnog sektora u pogonu da zaštiti američki narod".

"Ovo je najagresivniji i najsveobuhvatniji napor da se suprotstavimo stranom virusu u modernoj istoriji", dodao je.

Pod sve većim pritiskom da preduzme akciju zbog širanja koronavirusa, Trump je na 30 dana, počev od petka, suspendovao putovanja iz Evrope ka Sjedinjenim Državama, izuzev iz Velike Britanije.

Trump, kojeg u novembru očekuju izbori, na kojima će pokušati da osvoji drugi mandat, najavio je dramatičan korak u sumornom govoru, pokušavajući da odgovori na zdravstvenu i ekonomsku krizu, koju je izazvao u pojedinim slučajevima smrtonosni virus, ali i kritke u javnosti da prijetnju od koronavirusa nije shvatio dovoljno ozbiljno.

Predsjednik, čija bi pobjeda na izborima 3. novembra mogla da zavisi od toga koliko dobro odgovori na ovu krizu, ipak nije proglasio vanredno stanje, iako je taj potez bio razmatran.

Međutim, nije se suzdržavao u kritikovanju Evrope, rekavši da je djelimično kriva za širenje virusa u SAD, gdje je do sada stradalo 37 osoba, dok je 1.281 zaražena.

Njegova zabrana putovanja iz Evrope slična je onoj koju je uveo na putovanja iz Kine kada se virus brzo širio u tom dijelu sveta.

“Evropska unija nije uvela iste predostrožnosti i zabranila letove iz Kine i drugih žarišta. Rezultat toga je veliki broj novih oblasti u SAD, u kojima je izbila zaraza, koju su posijali putnici iz Evrope", rekao je Trump.

Posle još jednog katastrofalnog dana na berzi u New Yorku, Trump je rekao da će preduzeti hitnu akciju da obezbjedi finansisjke olakšice za radnike koji su bolesni, u karantinu, ili brinu za druge koji su oboljeli.

Rekao je da je dao instrukcije Sekretarijatu za finansije da odloži poreske uplate bez kamate ili kazni za određene kompanije i pojedince, koji su ugroženi.

Proklamacijom zabranjen ulazak u SAD onima koji su boravili u Šengen zoni

Trump je takođe potpisao predsjedničku proklamaciju, kojom se suspenduje ulazak u zemlju većine stranih državljana koji su bili u određenim Evropskim zemljama u bilo kojem trenutku tokom perioda od 14 dana prije njihovog planiranog dolaska u SAD.

Kako je saopštio vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbjednost Chad Wolf, to su zemljke Šengen zone: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švajcarska.

Zabrana se ne odnosi na osobe sa dozvoliom trajnog boravka u SAD (nosioce takozvane "zelene karte"), najbliže članove porodice američkih državljana i još nekih pojedinaca, koji su imenovani u proklamaciji.

Rudi Gober pozitivan na COVID-19, NBA obustavila sezonu do daljeg

U međuvremenu, Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) saopštila je da suspenduje sezonu do daljeg, pošto je košarkaš Utah Jazza Rudy Gobert bio pozitivan na kronavirus.

Rezultat testa otkriven je pred početak utakmice između između Utah Jazza i Oklahoma Cityja u Oklahomi.

NBA liga je saopštila da francuski reprezentativac nije bio u dvorani.

"NBA će iskoristiti ovaj prekid da utvrdi sljedeće korake naprijed u vezi sa pandemijom koronavirusa", navodi se u saopštenju lige.

Tom Hanks i Rita Wilson takođe zaraženi

Pored Goberta, u posljednje dve godine zvanično najboljeg defanzivca NBA lige, pozitivan test na koronavirus imali su i dobitnik Oscara Tom Hanks i njegova supruga, glumica Rita Wilson, koji su trenutno u izolaciji u Australiji.

Hanks je na Twitteru objavio da su on i Wilson, oboje 63-godišnjaci, bili podvgrnuti testiranju u Australiji, gdje on snima film, pošto su se osjećali umorno i malaksalo i imali povišenu temperaturu.

Holivudska zvijezda, Hanks je dodao da će njih dvoje biti "testirani, praćeni i izolovani", koliko god dugo to bude potrebno.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG