Linkovi

BiH: Smanjen govor mržnje u predizbornoj kampanji


Govor mržnje reduciran je u usporedbi sa prethodnim analizama koje su se fokusirale na iste internet portale tokom prethodnih izbornih ciklusa, no još je prisutan u medijskoj sferi, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje je radila nevladina organizacija Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

Kampanja je pokrenuta 16. oktobra 2020. godine sa ciljem da se identifikuje i reaguje na govor mržnje sadržan u online komentarima tokom predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine. Od 16. oktobra do 30. novembra praćeni su i analizirani komentari korisnika 14 internet portala u BiH, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

"(Ne)kultura dijaloga javnih, državnih i političkih dužnosnika, kao i diskurs koji promoviraju uvelike utječe na kreiranje javnog mnijenja, odnosno na reakcije čitatelja koji koriste on-line prostor kao medij putem kojeg će kanalizirati frustracije. Nužno je pozvati na odgovornost iste, budući da nerijetko zanemare kako sloboda govora nije niti može biti alibi za govor mržnje", rekao je analitičar i autor analize Darko Marić.

Šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec, je rekla da joj je drago jer se može vidjeti da se smanjila upotreba uvrjedljivog ili ponižavajućeg jezika koji poziva na podjele tokom ove predizborne kampanje.

"Ne možemo još biti sigurni da li će se ovaj pad održati u budućnosti, ali nas ovi rezultati mogu motivirati da ujedinimo naše napore i da se borimo protiv širenja stavova koji mogu podsticati na netrpeljivost ili izazivati sukobe u lokalnim zajednicama", istaknula je.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG