Linkovi

BiH napredovala na listi slobode medija


Izvještaj Reportera bez granica
Izvještaj Reportera bez granica

BiH je napredovala na globalnoj listi slobode medija Reportera bez granica i zauzima 58. poziciju. To je za pet mjesta bolje nego prošle godine, kada se BiH nalazila na 63. mjestu.

U godišnjem izvještaju Reporteri bez granica ukazali su na probleme sa kojima se suočavaju novinari u BiH.

Kaže se da je polarizirana politička klima, obilježena stalnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom, stvorila je neprijateljsko okruženje za slobodu štampe.

Uređivačke politike koje odražavaju etničku podjelu i govor mržnje sve su očitije, a novinari su napadnuti zbog svog etničkog podrijetla, kao i zbog onoga što pišu, navodi se u izvještaju.

Reporteri bez granica navode da tužbe za klevetu političara često služe zastrašivanju novinara i odvraćaju ih od obavljanja njihovog posla.

U izvještaju se kaže da se nastavlja se instrumentalizacija medija u političke svrhe, a to se sve više očituje u slučaju javnih RTV servisa.

Reporteri bez granica su se osvrnuli i na rad istraživačkih novinara, navodeći da su rasvijestlili nekoliko značajnih skandala, ali da je državno tužilaštvo učinilo malo na rješavanju problema.

U izvještaju se kaže i da je koncentracija vlasništva u medijima izaziva zabrinutost, posebno jer vlasništvo nije transparentno. Reporteri bez granica konstatuju da su novinari u BiH malo plaćaju.

Mediji u doba pandemije

U izveštaju se također ocjenjuje da pandemija korona virusa predstavlja opasnost za slobodu medija širom sveta.

Pandemija je ojačala širenje glasina i laži, istom brzinom kao što se širi virus, upozoravaju Reporteri bez granica.

U godišnjem izveštaju konstatovano je kako vlasti mogu zloupotrijebiti činjenicu da je javnost potresena i uvesti mjere kakve ne bi bile moguće u normalno vreme.

Izveštaj ukazuje da će naredna dekada biti ključna za razvoj novinarstva, jer je pandemija korona virusa razotkrila i nedvosmisleno ukazala na brojne slabosti koje prijete i ugrožavaju pravo na slobodno, nezavisno, raznovrsno i pouzdano informisanje.

U izvještaju te organizacije se na vrhu liste 180 država, zasnovane na indeksu medijskih sloboda, ponovo nalazi Norveška, a na dnu je Sjeverna Koreja.

Sjedinjene Američke Države su na 45. poziciji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG