Linkovi

Australija zbog delta soja vraća stroge mjere


U Sydneyju je za vikend uveden "lockdown", 26. juni 2021.
U Sydneyju je za vikend uveden "lockdown", 26. juni 2021.

Australska država Queensland ponovo je uvela obavezno nošenje maski i ograničila okupljanja u kućama, uz pojačanu mjeru društvene distance uvedenu u cijeloj zemlji, koja se bori s novim porastom broja zaraženih korona virusom.

U najnaseljenijem australskom gradu Sydneyju za vikend je uveden lockdown, kao i u Darwinu na sjeveru zemlje, dok zdravstvene vlasti pokušavaju spriječiti širenje vrlo zarazne delta varijante virusa.

Sada je nekim oblikom lockdowna ili restrikcija obuhvaćeno više od 10 miliona Australaca, odnosno dvije petine stanovništva.

Australsko vijeće za nacionalnu sigurnost trebalo bi u ponedjeljak održati hitan sastanak zbog sve većeg broja novozaraženih u cijeloj zemlji.

U Queenslandu su vlasti pozvale stanovnike nekoliko regija, uključujući i glavnoga grada te države Brisbanea, da nose maske, još i prije nego što je propis stupio na snagu u ponoć na ponedjeljak.

Sydney u karanteni

Sydney je u nedjelju ušao u dvosedmično potpuno zatvaranje kako bi se suzbilo širenje vrlo zarazne delta varijante virusa, a u Zapadnoj Australiji ponovo je uvedena obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorima te su na tri dana ograničena druženja u kućama i okupljanja na otvorenom u glavnome gradu te države Perthu.

Australija je do sada bila mnogo uspješnija od drugih razvijenih zemalja u sprječavanju širenja korona virusa te je zabilježila samo 30.450 slučajeva i 910 umrlih.

Zatvaranja, društvena distanca i brzo pronalaženje kontakata pridonijeli su uspjehu te zemlje u dosadašnjem suzbijanju širenja zaraze, ali delta varijanta virusa alarmirala je zdravstvene vlasti te zemlje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG