Linkovi

Dva slučaja delta soja Covida-19 potvrđena u BiH


Ilustracija
Ilustracija

Dva slučaja delta soja korona virusa potvrđena su u Bosni i Hercegovini, potvrdio je za Glas Amerike dr. Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike iz Centra za genetsku dijagnostiku ALEA iz Sarajeva.

Oba slučaja potvrđena su kod stranih državljana koji su došli na hodočašće u Međugorje, pojasnio je Konjhodžić.

"Jedan bris je zaprimljen 28. juna iz Međugorja iz naše partnerske klinike Vitalis iz Mostara. Testiran je na PCR test u ponedjeljak, dok je u utorak urađen screen na genetske varijante. Uočeno je da nije riječ ni o jednom, do sada poznatom soju virusa. Odlučili smo raditi dalje uzorke te je utvrđeno da je riječ o delta soju korona virusa", rekao je Konjhodžić, objašnjavajući proceduru otkrivanja jednog slučaja.

Delta soj pripada virusnoj lozi koja je prvi put identificirana u Indiji, a naučnici kažu da je zarazniji od ranijih varijanti korona virusa.

Kada je riječ o zemljama regiona, najprije je identificiran u Hrvatskoj 28. i na Kosovu 29. juna. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), bez obzira na vakcinaciju, preporučuje nošenje maski, posebno u zatvorenom prostoru.

XS
SM
MD
LG