Linkovi

Biden: SAD neće slati Ukrajini raketne sisteme sa dometom do Rusije


Predsjednik SAD Joe Biden (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Predsjednik SAD Joe Biden (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Sjedinjene Države neće poslati Ukrajini raketne sisteme koji mogu da dostignu rusku teritoriju, rekao je u ponedjeljak novinarima predsjednik Joe Biden.

Biden se oglasio nakon izvještaja da se njegova administracija priprema da Kijevu pošalje raketne sisteme dugog dometa.

Ukrajinski zvaničnici traže da im se pošalje višecijevni sistem za lansiranje raketa (MLRS), koji može da ispaljuje projektile sa dometom od više stotina kilometara.

Kablovska mreža CNN i dnevnik Washington Post prenijeli su u petak da Bidenova administracija naginje ka tome da pošalje taj i još jedan raketni artiljerijski sistem, u okviru većeg paketa vojne pomoći Ukrajini.

Još nije jasno o kojem sistemu je Biden govorio u ponedjeljak. Ukrajinska vlada od Zapada traži da joj obezbjedi više oružja dugog dometa, da bi preokrenula situaciju u ratu koji je ušao u četvrti mjesec.

Američki zvaničnici saopštili su da se aktivno razmatraju takvi sistemi. U ratu u Ukrajini su protekla tri mjeseca poginule hiljade ljudi, a milioni su raseljeni.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG