Linkovi

Lideri EU postigli dogovor o djelimičnoj zabrani uvoza ruske nafte


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govori tokom posebnog sastanka Evropskog vijeća u zgradi Evropskog vijeća u Briselu, Belgija, 30. maja 2022. Kenzo Tribouillard/Pool preko REUTERS-a
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govori tokom posebnog sastanka Evropskog vijeća u zgradi Evropskog vijeća u Briselu, Belgija, 30. maja 2022. Kenzo Tribouillard/Pool preko REUTERS-a

Lideri Evropske unije postigli su u ponedjeljak kompromis o uvođenju djelimičnog embarga na rusku naftu na samitu usredsređenom na pomoć Ukrajini usvajanjem dugo odlaganog paketa sankcija koji je blokirala Mađarska, prenosi agencija AP.

Dogovor o embargu obuhvata samo rusku naftu koja se uvozi pomorskim putem, što omogućava privremeno izuzeće za isporuku tog energenta naftovodom.

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel tvitovao je da se sporazum odnosi na više od dvije trećine uvoza nafte iz Rusije čime se, kako je naveo, "blokira ogroman izvor finansiranja za njenu ratnu mašinu".

"Maksimalan pritisak na Rusiju da okonča rat", tvitovao je Michel.

Kasnije je pozdravio "izvanredan uspjeh" i poručio: "Mi želimo da zaustavimo rusku ratnu mašinu. Više nego ikada je važno da pokažemo da smo sposobni da budemo snažni, čvrsti i oštri".

Michel je najavio da će nove sankcije, za čije uvođenje je potrebna podrška svih 27 članica, biti pravno garantovane do srijede.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je novinarima posle prvog dana samita EU u Briselu da su se lideri postigli "načelan" dogovor o zabrani uvoza ruske nafte.

"Veoma mi je drago što su se lideri u načelu saglasili o šestom paketu sankcija. Savjet bi sada trebalo da finalizuje zabranu 90 odsto uvoza ruske nafte do kraja godine. To je važan korak naprijed. Kada je riječ o preostalih 10 odsto, uskoro ćemo se vratiti na pitanje nafte koja se isporučuje naftovodom", rekla je ona.

Evropska unija već je uvela pet rundi sankcija Moskvi zbog rata u Ukrajini. Sankcionisala je više od 1.000 pojedinaca, među kojima su i ruski predsjednik Vladimir Putin i najviši zvaničnici vlade, kao i oligarsi bliski Kremlju, banke, industrija uglja...

Međutim, šesti paket mjera, objavljen 4. maja, bio je blokiran zbog strahovanja u pogledu zaliha nafte. Mađarski premijer Viktor Orban poručivao je da će podržati nove sankcije samo ako se Mađarskoj garantuju zalihe nafte, a uoči samita je naveo da još nema kompromisa.

Mađarska uvozi više od 60 odsto svojih zaliha iz Rusije i zavisi od sirove nafte koja se isporučuje kroz naftovod Družba.

Von der Leyen i Michel saopštili su da će odluka Njemačke i Poljske da fazno ukinu upotrebu ruske nafte do kraja godine i odreknu se isporuka kroz Družbu pomoći da se dostigne prag od najavljenih 90 odsto.

Kada je predsjednica Evropske komisije predložila nove mjere, prvobitni cilj bio je da se fazno obustavi uvoz ruske sirove nafte u roku od 6 mjeseci i naftnih derivata do kraja godine.

Diplomate su saopštile da će dogovor otvoriti put za stupanje na snagu drugih elemenata šestog paketa evropskih sankcija, među kojima je odluka da se najvećoj ruskoj banci Sberbanci odsiječe pristup međunarodnom platnom sistemu SWIFT.

Paket obuhvata i zamrzavanje imovine i uvođenje zabrane putovanja više pojedinaca, dok se tri velika ruska državna medija sprečavaju da emituju svoj sadržaj na teritoriji EU.

EU iz Rusije uvozi oko 40 odsto zaliha prirodnog gasa i 25 procenata nafte.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG