Linkovi

Zelenski traži više pomoći od Evrope


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom posete Harkovu, gradu pogođenom ratom, na fotografiji Kancelarije predsjednika Ukrajine, 29. maja 2022.
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom posete Harkovu, gradu pogođenom ratom, na fotografiji Kancelarije predsjednika Ukrajine, 29. maja 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebalo bi da se obrati Evropskom savjetu u ponedjeljak dok traži veću pomoć Ukrajini i veći pritisak na Rusiju da okonča svoju invaziju.

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel rekao je u pismu uoči dvodnevnog zasjedanja da Ukrajina "pokazuje nevjerovatnu hrabrost i dostojanstvo suočena sa ruskom agresijom i zvjerstvima".

"Jedna od naših najhitnijih briga je da pomognemo ukrajinskoj državi, zajedno sa našim međunarodnim partnerima, u ispunjavanju njenih potreba za likvidnošću", rekao je on. "Također ćemo razgovarati o tome kako najbolje da organizujemo našu podršku obnovi Ukrajine, jer će biti potreban veliki globalni napor da se zemlja ponovo izgradi."

Michel je rekao da će sastanci uključivati razmatranje visokih cijena energije povezanih sa sukobom i potrebe da se "ubrza naša energetska tranzicija" kako bi se postepeno ukinula zavisnost Evrope od ruskih fosilnih goriva, kao i da će se razgovarati o načinima rješavanja pitanja bezbjednosti hrane.

S obzirom na to da ruske snage izvode težak napad na Sjeverodonjeck, posljednji grad u oblasti Luganska pod kontrolom Ukrajine, Zelenski je rekao u video obraćanju kasno u nedjelju da je zauzimanje grada "osnovni zadatak za okupatore" i da će Ukrajina učiniti sve što može "da zadrži to napredovanje".

Zelenski je rekao da je u ruskim napadima oštećeno 90 posto zgrada u Sjeverodonjecku, prekinuli telekomunikacije i uništili više od dvije trećine stanova u gradu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je francuskoj televiziji TF1 u nedjelju da je "bezuslovni prioritet Rusije oslobađanje regiona Donjecka i Luganska". On je rekao da Rusija na te oblasti gleda kao na "nezavisne države".

Rusija je veliku pažnju usmjerila na Donjeck i Lugansk, u regionu Donbasa, nakon što je prerasporedila mnoge svoje snage koje su u početku krenule na ukrajinsku prestonicu Kijev i suočile se sa žestokim otporom u početnim fazama invazije koju je pokrenula krajem februara.

XS
SM
MD
LG