Linkovi

Ruske trupe ušle u predgrađa Sjeverodonjecka, na istoku poginuo francuski novinar


Stambena zgrada oštećena u napadu ruskih snaga u Bahmutu, u istočnoj Ukrajini. (Foto: AP, Francisco Seco)
Stambena zgrada oštećena u napadu ruskih snaga u Bahmutu, u istočnoj Ukrajini. (Foto: AP, Francisco Seco)

Ruske trupe ušle su u predgađa ukrajinskog grada Sjeverodonjecka, rekao je u ponedeljak regionalni guverner i dodao da se vode žestoke borbe za srušeni grad koji je u fokusu ruske ofanzive.

Ruske snage usredsređene su na osvajanje posljednjeg velikog grada koji je još pod ukrajinskom kontrolom u istočnom regionu Lugansk, da bi ostvarile jedan od ciljeva ruskog predsjednika Vladimira Putina poslije tri mjeseca rata.

Zbog stalnog granatiranja, ukrajinske snage brane ruševine Sjeverodonjecka, ali je njihov otpor usporio veliku rusku ofanzivu širom Donbasa. Guverner Luganska Serhij Gajdaj rekao je da su ruske trupe napredovale u jugoistočnim i sjeveroistočnim obodima grada.

Rusi "stalno koriste iste taktike. Granatiraju nekoliko sati - tri, četiri, pet sati - zaredom a onda napadaju. Oni koji napadaju umiru. Zatim ponovo slijedi granatiranje i napadi, dok se negdje ne probiju", opisao je Gajdaj.

Kasnije je na aplikaciji Telegraam naveo da je zaustavljena evakuacija civila iz Luganska nakon što je poginuo francuski novinar kada je oklopno vozilo, u kojem se nalazio, pogodio šrapnel od ruske granate. Gajdaj je objavio i fotografiju press akreditacije stradalog novinara.

Ubijeni novinar identifikovan je kao 32-godišnji Frederic Leclerc-Imhof, kojem je to bio drugi put da izvještava iz Ukrajine za francuski kanal BFM, saopštio je njegov poslodavac.

Nova francuska šefica diplomatije Catherine Colonna zatražila je istragu smrti francuskog novinara.

"Francuska zahteva da se istraga sprovede što je pre moguće, i da bude transparentna kada je reč o okolnostima", navela je Kolona u saopštenju.

Ukrajinske snage također su potisnule Ruse iz sela Toškivka na jugu, što bi moglo da iskomplikuje napore Moskve da opkoli to područje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u obraćanju na televiziji da je osvajanje Sjeverodonjecka "ključni cilj okupatora" i poručio da Ukrajina radi sve što može da zaustavi napredovanje ruskih snaga.

"Oko 90 posto zgrada je oštećeno. Više od dvije trećine stambenog prostora je u potpunosti uništeno", rekao je Zelenski.

Nakon što u martu nije uspjela da osvoji Kijev, Rusija je objavila da je njena "specijalna vojna operacija" sada usredsređena na osvajanje cijelog Donbasa, koji čine regioni Lugansk i Donjeck.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je u nedjelju da je "osvajanje" Donbasa "bezuslovni prioritet" za Moskvu.

Osvajanje Sjeverodonjecka i Lisičanska na drugoj obali rijeke Siverski Donjec omogućilo bi Rusiji da kontroliše cijeli Lugansk. U međuvremenu, Kijev je saopštio da je proteklih dana potisnuo ruske snage na odbrambene pozicije u tri sela na granici Hersona, koji je Moskva osvojila na početku invazije.

Portparol ukrajinskog Ministarstva odbrane rekao je u ponedjeljak i da se ruske snage regrupišu da bi nastavile ofanzivu u pravcu regiona Slovjansk u istočnoj Ukrajini, a da su ukrajinske snage ostvarile određeni uspjeh u napredovanju ka priobalnim područjima gdje su ruske trupe zauzele odbrambene pozicije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG