Linkovi

Biden višestruko uvećao tarife na uvoznu robu iz Kine


Fabrika električnih vozila u provinciji Žeđijang u Kini, arhiva (China Daily via REUTERS/File Photo)
Fabrika električnih vozila u provinciji Žeđijang u Kini, arhiva (China Daily via REUTERS/File Photo)

Predsjednik SAD Joe Biden objavio je uvođenje visokih tarifa na širok dijapazon kineske uvozne robe koja uključuje električna vozila, čipove, medicinske proizvode - čime dodatno zaoštrava odnose sa Pekingom.

Tarife koje je uveo Donald Trump na kinesku robu i dalje ostaju na snazi, a Bidenova administracija ih je dodatno povećala, za električna vozila čak četiri puta - i sada su tarife 100 odsto, saopštila je Bijela kuća.

Kao obrazloženje, administracija je navela "neprihvatljive rizike" po američku ekonomsku sigurnost zbog kineskih jeftinih proizvoda koji preplavljuju globalno tržište.

Nove mjere uticaće i na uvoz kineskog čelika i aluminijuma, poluprovodnika, baterija, minerala, solarnih ćelija, ukupne vrijednosti 18 milijardi dolara, navodi Bijela kuća.

SAD su u 2023. godini uvezle robu iz Kine vrijednu 427 milijardi dolara, dok su izvezle robu vrednu 148 milijardi, pokazuju statistički podaci američkog Biroa za popis, i ta razlika već godinama ne može da se premosti.

"Kina koristi isti princip kao i ranije, da uvećava svoj rast na račun drugih tako što nastavlja da investira, preplavljuje globalno tržište robom koja je ispod vrijednosti zbog nefer praksi u poslovanju", kaže ekonomska savjetnica Bijele kuće Lael Brainard.

Katherine Tai, američka predstavnica za trgovinu, smatra da su tarife opravdane jer Kina nastavlja da krade američku intelektualnu svojinu, a u nekim slučajevima postaje i "agresivnija" - poput cyber upada koji ciljaju američku tehnologiju.

Prema njenim riječima, nove tarife neće mnogo pogoditi američku ekonomiju, a sa druge stane će smanjiti uvoz robe iz Kine i podstaći uvoz iz drugih zemalja.

Iako je Bidenova politika u skladu sa Trumpovom po pitanju Kine, on je kritikovao svog prethodnika da njegova politika prema Kini nije povećala američki izvoz, niti proizvodnju.

Administracija tvrdi da su ove tarife "pažljivo ciljane", kombinovane sa domaćim investicijama, dogovorene sa saveznicima i da neće povećati inflaciju u SAD.

Biden se pred izbore trudi da ubijedi glasače u efikasnost svoje ekonomske politike. Iako je nezaposlenost u SAD niska, a rast iznad očekivanog, anketa Ipsosa i Reutersa je nedavno pokazala da Trump ima oko 7 odsto prednosti po pitanju ekonomije u odnosu na Bidena.

Analitičari upozoravaju da će nove tarife dodatno poskupjeti izradu električnih vozila i da će naškoditi time Bidenovoj politici u domenu klimatskih promjena, kao i pokušaju da otvori nova radna mjesta.

Biden je rekao da želi da poveća konkurenciju sa Kinom, ali ne da započinje trgovinski rat koji bi išao na štetu obje zemlje.

Kina je rekla da su tarife kontraproduktivne i da povećavaju tenzije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG