Linkovi

Kako će nove tarife Bidenove administracije pogoditi Kinu?


Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Joe Biden
Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden trebao bi objaviti nove tarife za Kinu već u utorak, ciljajući na sektore koji uključuju električna vozila, medicinske potrepštine i solarnu opremu, kažu ljudi upoznati sa tim.

Očekivani potez Bidenove administracije dolazi uoči predsjedničkih izbora u novembru. Biden, demokrata koji traži reizbor, zauzeo je oštar pristup prema Kini koji bi zadržao postojeće carine na mnoge kineske robe koje je postavio bivši predsjednik Donald Trump, njegov očekivani republikanski protivkandidat.

Međutim, očekuje se da će uticaj na kinesku industriju biti ograničen.

Da li Kina izvozi električna vozila u SAD?

Vrlo malo. U prvom kvartalu, Geely je bio jedini kineski proizvođač automobila koji je izvezao u Sjedinjene Države sa 2.217 automobila, prema podacima Kineskog udruženja za putnička vozila.

Geely, koji je prodao neka električna vozila na američkom tržištu pod svojim brendom Polestar, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Kineski Geely i švedski Volvo Cars osnovali su proizvođača električnih vozila Polestar Automotive, koji većinu svojih automobila proizvodi u Kini. Volvo je u većinskom vlasništvu kompanije Geely.

Izvršni direktor Polestara Thomas Ingenlath rekao je Reutersu prošlog mjeseca da kompanija ubrzava napore da proizvodi više vozila izvan Kine. Polestar ima za cilj pad prodaje od 40% u Evropi, 30% u Sjedinjenim Državama i 30% u azijsko-pacifičkoj regiji, rekao je.

Ingenlath je prošle godine rekao Reutersu da će Polestar početi proizvodnju u Južnoj Karolini za američko i evropsko tržište od 2024.

Da li su nove tarife prijetnja kineskoj solarnoj industriji?

Tržište je malo za Kinu, a izvoz u Sjedinjene Države podliježe carinama više od jedne decenije. Dalje obaveze su nedavno uvedene i za nekoliko kineskih proizvođača solarnih panela.

Više od 80% proizvodnje solarnih panela sada se odvija u Kini, a cijena izrade panela u Kini je 60% jeftinija nego u SAD-u, prema Centru za strateške i međunarodne studije, istraživačkom centru iz Washingtona.

Kina je prošle godine izvezla 3,35 miliona dolara solarnih ćelija u SAD, što je manje od 0,1% ukupnog kineskog izvoza. Odlazne isporuke gotovih solarnih panela u SAD iznosile su 13,15 miliona dolara u 2023, što je samo 0,03% kineskog izvoza solarnih panela.

Upućeni kažu da oprema za proizvodnju solarnih panela uključuje komplikovan lanac snabdijevanja. Kako će nove američke tarife utjecati na prodaju te opreme ovisit će o detaljima američkog trgovinskog nameta, rekli su.

Šta je sa medicinskim materijalima?

Medicinski materijal kineske proizvodnje, poput špriceva i osobne zaštitne opreme, također se suočavaju s dodatnim američkim tarifama, rekli su izvori upoznati s odlukom.

Prema podacima Svjetske trgovinske organizacije, Kina je izvezla 30,9 milijardi dolara medicinske robe u Sjedinjene Države 2022. godine, što čini oko jednu petinu ukupnog kineskog izvoza medicinske robe.

Očekivane tarife dio su šire strategije Bajdenove administracije da zaštiti SAD od nestašice snabdijevanja uočenih tokom pandemije, zbog čega su bolnice u potrazi za važnom opremom, rekli su izvori.

U decembru je trgovinski predstavnik Sjedinjenih Država najavio daljnje produženje tarifnih izuzeća vezanih za Kinu "Odjeljak 301" do 31. maja.

Američko udruženje medicinskih proizvođača pozvalo je da se ova izuzeća povuku, tvrdeći da više nisu potrebna za rješavanje hitne situacije u vezi s COVID-19. Udruženje kaže da je američkim proizvođačima potrebna šansa da se natječu s uvozom na ravnopravnijim uvjetima.

Više tarife za metalnu industriju

Biden je u aprilu također pozvao na utrostručenje američkih carina na kineske metalne proizvode. To bi se odnosilo na proizvode od čelika i aluminija vrijedne više od milijardu dolara, rekao je američki zvaničnik.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG